Το χρέος της Γαλλίας έχει γίνει συντριπτικό και είναι ανάγκη να μειωθεί, παραδέχθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο γάλλος Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, απορρίπτοντας ωστόσο επανειλημμένα κάθε ιδέα για δημοσιονομική λιτότητα. Κατά την προγραμματική ομιλία του ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα αποκτήσει έναν νέο φορολογικό συντελεστή 45% για τους πλούσιους και πως τα ετήσια εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα φορολογούνται με 75%.
Πέραν της οικονομίας, ο Ερό ανακοίνωσε επίσης πως θα δοθεί στους ξένους το δικαίωμα να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές και από το πρώτο εξάμηνο του 2013 όλα τα ζευγάρια, περιλαμβανομένων αυτών του ιδίου φύλου, θα μπορούν να παντρεύονται και να υιοθετούν. Ακόμη η Γαλλία θα προσλάβει περισσότερους δασκάλους και αστυνομικούς και θα δημιουργήσει 150.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας ώστε να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε γενική «κινητοποίηση» το σύνολο του λαού για την ανόρθωση της Γαλλίας, η οποία έχει «τραυματισθεί ηθικά» και «εξασθενήσει οικονομικά» από το «συντριπτικό χρέος». Για περισσότερο από μιάμιση ώρα, εξέθεσε τους μεγάλους άξονες των μεταρρυθμίσεων που θα επιδιώξει στη διάρκεια της θητείας του και κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει το πρόγραμμά του, κάτι που αναμενόταν να συμβεί χωρίς πρόβλημα αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία των 577 εδρών. Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, λέγοντας πως το ΑΕΠ είναι πιθανό να αυξηθεί φέτος κατά 0,3% - και όχι κατά 0,7%, όπως προβλεπόταν αρχικά - και κατά 1,2% το 2013, αντί των προηγούμενων εκτιμήσεων για 1,75%. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγώνας κατά του χρέους που φθάνει σχεδόν το 1,8 τρισ. ευρώ καθίσταται προτεραιότητα μαζί με την απασχόληση τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Μια Γαλλία χρεωμένη είναι μια Γαλλία εξαρτημένη, εξαρτημένη από τους οίκους αξιολόγησης, εξαρτημένη από τις χρηματαγορές» εξήγησε. Χωρίς να μπει σε μια συζήτηση για την «κληρονομιά» του δεξιού τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε πως το χρέος αυξήθηκε κατά 600 δισ. ευρώ στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Ο Ερό ανακοίνωσε ακόμη πως μια δημόσια τράπεζα επενδύσεων θα δημιουργηθεί ώς το τέλος του χρόνου και πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Κατά τη χθεσινή προγραμματική ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, ο Ερό δεν αποκάλυψε νέα μέτρα, καθώς όλα είχαν ανακοινωθεί από τον Φρανσουά Ολάντ κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Ομως ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τη μέθοδό του, λέγοντας πως θα αφιερώσει χρόνο για «να ακούσει, να εκτιμήσει, να αποφασίσει, να μοιραστεί, αυτή είναι η ίδια η προϋπόθεση της αλλαγής». Μίλησε για συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και απέρριψε τις αποφάσεις «που επιβάλλονται άνωθεν και βιαστικά». Η κυβερνητική πενταετία θα χωριστεί σε «δύο χρόνους» εξήγησε: πρώτα θα γίνουν «δομικές μεταρρυθμίσεις», οι οποίες θα επιτρέψουν στη συνέχεια «να αντληθούν τα οφέλη της συλλογικής προσπάθειας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από