«Δώστε τη Χρυσή Μπάλα στον Ικερ Κασίγιας» προτρέπει το «Φρανς Φουτμπόλ», το οποίο εμπνεύστηκε το 1956 το βαρύτιμο έπαθλο που απονέμεται πλέον στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου.

«Για όλα όσα έχει προσφέρει, την προσωπικότητά του, την επιρροή του στην ομάδα, την εμπειρία του, ο Κασίγιας αξίζει τη Χρυσή Μπάλα» γράφει το έγκυρο γαλλικό περιοδικό και υπενθυμίζει τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του κατά τη διάρκεια των αγώνων του Euro 2012, τα 509 λεπτά που παρέμεινε ανίκητος και τις 100 νίκες που έφτασε σε διεθνές επίπεδο, που αποτελεί ρεκόρ. Εκτός όλων των παραπάνω ο Κασίγιας αποτελεί υπόδειγμα ήθους για το ποδόσφαιρο.

Βίντεο που ανέβηκε στο YouTube δείχνει τον Κασίγιας να ζητά από τον βοηθό διαιτητή που βρισκόταν πίσω από την εστία του να λήξει πρόωρα τον τελικό του Euro 2012 σε ένδειξη σεβασμού προς την Ιταλία, η οποία αγωνιζόταν με δέκα παίκτες το τελευταίο μισάωρο λόγω τραυματισμού του Τιάγκο Μότα.

Από το 2010 η Χρυσή Μπάλα έχει ενσωματωθεί στον τίτλο του Κορυφαίου Παίκτη της FIFA, ενώ στην ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο συμμετέχουν οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων, ομοσπονδιακοί προπονητές και δημοσιογράφοι.

Νικητής τις τρεις τελευταίες χρονιές έχει αναδειχτεί ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι.

Μόνο δύο παίκτες με ισπανική υπηκοότητα έχουν κατακτήσει το βαρύτιμο έπαθλο. Ο αργεντίνικης καταγωγής Αλφρέδο ντι Στέφανο όταν αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης το 1969 και ο Λουίς Σουάρες της Μπαρτσελόνα έναν χρόνο αργότερα.

Πλώρη και για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχουν βάλει στο μεταξύ οι Ισπανοί. Στην προεπιλογή που ανακοινώθηκε χθες συμπεριλήφθηκαν τρεις ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στο Euro 2012. Πρόκειται για τους Ζόρντι Αλμπα, ο οποίος έπαιξε και στα έξι παιχνίδια αλλά όπως λέει αντέχει ακόμα, Χουάν Μάτα και Χάβι Μαρτίνεθ.