Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών – Γ. Στουρνάρα και Αντ. Μανιτάκη – το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ συζητήθηκε και η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας για το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου τομέα.

Εκ των πραγμάτων, με βάση τη διακήρυξη των κυβερνητικών εταίρων, τα δύο υπουργεία αναζητούν φόρμουλα και ισοδύναμα μέτρα για να αντικατασταθεί και να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο στο Μνημόνιο 2 μέτρο των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο τομέα το 2012 και συνολικά 150.000 ως το 2015.

Παράθυρο για αποφυγή των απολύσεων επιχείρησε να ανοίξει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, προκρίνοντας ως λύση τον δραστικό περιορισμό των προσλήψεων.

«Ακόμη αυστηρότερος, ακόμη και στην αναλογία 1 προς 10 φέτος από 1 προς 5», ανέφερε την Τετάρτη από το συνέδριο του «Economist» για τον κανόνα προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως διευκρίνισε, ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων μπορεί να καλυφθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων.

Στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης για την αποφυγή απολύσεων θα συμπεριληφθεί και η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών και των ειδικών γραμματειών στα υπουργεία. Ωστόσο η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν θα είναι εύκολη καθώς η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς έχει τρωθεί τόσο από την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας όσο και από τη μεγάλη καθυστέρηση για την εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο.