Μια νέα ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά μοιάζει να αναδύεται. Βοήθησε η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ήταν κατόπιν και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής. «Υποστηρίζω πως η μοναδική προοπτική για τη χώρα έρχεται από αυτή την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, ιδρυτική πράξη της οποίας υπήρξε το τελευταίο Συμβούλιο των Βρυξελλών», λέει ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ο οποίος φαίνεται ενθουσιασμένος από την έκβαση αυτή. Ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας βλέπει μάλιστα τον τεχνοκράτη ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτή τη νέα προοπτική.

Ολα τα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες – «ο μηχανισμός αντι-σπρεντ, η διάταξη για τη διάσωση των τραπεζών και τόσα άλλα πράγματα» – υπήρχαν στο έγγραφο που είχαν εγκρίνει οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνει ο Ντ’ Αλέμα σε συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα». «Η Δεξιά και με τις δύο εκδοχές της, τη φιλελεύθερη και τη λαϊκιστική, εξασθένισε την Ευρώπη. Και τώρα η στροφή γίνεται στον αστερισμό μιας νέας ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, η οποία θα ενισχυθεί με τις εκλογές του 2013 στην Ιταλία και τη Γερμανία», τονίζει.

Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι (2006 – 2008), πρώην γραμματέας του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (PDS) που διαδέχθηκε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο Ντ’ Αλέμα εκφράζει τον θαυμασμό του για τον Μάριο Μόντι και χαρακτηρίζει τις ικανότητές του απαράμιλλες. Μετά τα χρόνια του Μπερλουσκόνι, η καινούργια κυβέρνηση κατάφερε να ξαναβάλει την Ιταλία στο παιχνίδι. Ωστόσο το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής Συνόδου δεν θα υπήρχε, κατά τη γνώμη του ιταλού πολιτικού, αν δεν είχε νικήσει στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ. «Είναι θεμιτό να περιμένουμε πως μετά τις Βρυξέλλες θα αλλάξει και το ψυχολογικό κλίμα», τονίζει, «πως οι Ευρωπαίοι, και όχι μόνον οι θεσμοί, θα καλλιεργήσουν νέες προσδοκίες».

Οπως ο Μόντι, έτσι και ο Ντ’ Αλέμα πιστεύει πως η Γερμανία είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη της Ευρώπης και γι’ αυτό πρέπει να γίνει σεβαστός ο κόπος που κάνουν οι Γερμανοί για να μπουν σε μια λογική αλληλεγγύης. «Στοιχηματίζω στις δυνάμεις που, στο εσωτερικό αυτής της μεγάλης χώρας, κινούνται με αυτό το πνεύμα», εξηγεί. «Δεν είναι μόνο το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) και οι Πράσινοι που επιμένουν σε μια ευρωπαϊκή γραμμή, ακόμη και στο κόμμα της Μέρκελ η συζήτηση κάθε άλλο παρά έχει κλείσει».

Για τον Ντ’ Αλέμα, ο Μόντι θα αισθανόταν πολύ άνετα μέσα σε μια νέα ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. «Είναι μια φιλελεύθερη προσωπικότητα που με τη δράση της μπορεί να μετριάσει θετικά τις αντιστάσεις κρατισμού που υπάρχουν ακόμη μεταξύ των Σοσιαλιστών. Η επιμονή του για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς είναι ορθή. Εχει θέσεις που μου φαίνονται συμβατές με τον προγραμματικό μας ορίζοντα», εξηγεί.

Μήπως όμως οι αγορές ανησυχήσουν από αυτή τη νέα Κεντροαριστερά; Ο Ντ’ Αλέμα δεν το πιστεύει και, έτσι κι αλλιώς, θεωρεί πως οι αγορές δεν πρέπει να φοβούνται τους Σοσιαλιστές που επιστρέφουν στην κυβέρνηση. «»Αγορές» είναι μια λέξη που βάζει μαζί πολλά συμφέροντα, ακόμη και αντιφατικά. Αν μιλάμε για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες με κερδοσκοπικά συμφέροντα, πιστεύω πως δεν τις ενδιαφέρει μια ευρωπαϊκή πολιτική στροφή». Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Στίβεν Ερλάνγκερ, «σήμερα σοσιαλισμός και κοινωνική δημοκρατία σημαίνουν μια κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη προστασία για τους ανθρώπους» και στη βάση αυτή τα κεντροδεξιά κόμματα «έχουν αγκαλιάσει ή απορροφήσει πολλές από τις ιδέες του σοσιαλισμού».