Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης και των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ανατολική και τη Βόρεια Αττική. Η αντίστροφη μέτρηση ώστε να κάνουν φτερά ευρωπαϊκά κονδύλια και να επιβληθούν πρόστιμα από την ΕΕ έχει αρχίσει.

Τοπικές αντιδράσεις για τη χωροθέτηση, δικαστικές προσφυγές αλλά και καταδικαστικές αποφάσεις, τοπικά συμφέροντα (χάνουν αξία τα οικόπεδα και τα σπίτια που είναι κοντά στα ΚΕΛ), καθώς και η βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω από την εκκένωση των βόθρων, έχουν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κάνουν… παρέα με τα βοθρολύματα.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την οικονομική κρίση. Μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται από 800 έως 1.000 ευρώ τον χρόνο για το άδειασμα του βόθρου. Οπότε πολλοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια όταν ο βόθρος ξεχειλίζει ή τον αδειάζουν στους δρόμους.

Μετά τις δύο καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουμε, το πολύ, τρία χρόνια στη διάθεσή μας για να κλείσουμε το θέμα, αλλιώς θα επιβληθούν πρόστιμα. «Συνήθως έπειτα από ανοχή δέκα χρόνων αρχίζουν στην ΕΕ να συζητούν το θέμα των προστίμων», λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα πληρωθούν από δήμους που ευθύνονται για τις καθυστερήσεις.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Οι περισσότεροι βόθροι είναι απορροφητικοί (δηλαδή δεν είναι στεγανοποιημένοι) και αυτό προκαλεί, όπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γιάννης Κουμαντάκης, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. «Η ρύπανση από τα λύματα, σε συνδυασμό με τη νιτρορρύπανση από την ανεξέλεγκτη χρήση λιπασμάτων, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του νερού αλλά και στις καλλιέργειες», αναφέρει.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταλήγουν τα λύματα του Σαρωνικού στην Ψυττάλεια. «Θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ΚΕΛ στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας και το νερό που θα προέκυπτε από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων να χρησιμοποιηθεί για τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα», συμπληρώνει.

Η ΡΥΠΑΝΣΗ. Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος από τη ρύπανση του εδάφους είναι το γεγονός ότι πλέον, όπως λέει ο επίκουρος καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Μπιλάλης, «για τα Μεσόγεια υπάρχει έντονος προβληματισμός αν μπορούν να γίνονται βιολογικές καλλιέργειες».

Η έλλειψη υποδομών στο θέμα των λυμάτων στρέφει το βλέμμα της Ευρώπης πάνω μας και έχει ζητηθεί από την Κομισιόν να τους ενημερώνουμε κάθε τρεις μήνες για το θέμα.

Οσον αφορά την Αρτέμιδα και τη Ραφήνα, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση πότε θα λειτουργήσει το ΚΕΛ, μετά και την ακύρωση από το ΣτΕ των περιβαλλοντικών όρων.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το ίδιο συμβαίνει και για τις εγκαταστάσεις που αφορούν τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα. Υπάρχουν αντιδράσεις και μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση νέας θέσης για τη χωροθέτηση. Για το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει έως τα τέλη του 2014.

«Την τελευταία δεκαετία η οικιστική ανάπτυξη που χαρακτήρισε ειδικά την Ανατολική Αττική, δεν συνοδεύτηκε εγκαίρως από τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών όπως αυτές για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων», λένε στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος.