«Gracias, Gracias, Gracias», έγραφε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Μάρκα» εκ μέρους του ισπανικού λαού που κλείδωσε στο σπίτι, έστω και για μερικές ώρες, τα προβλήματά του και ξεχύθηκε στους δρόμους.

«Χαρίσαμε έστω και λίγη χαρά στους Ισπανούς», ήταν το πρώτο σχόλιο του αρχιτέκτονα της μεγάλης επιτυχίας των Ισπανών Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ο οποίος βάζει τώρα πλώρη για τον επόμενο μεγάλο στόχο, την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία σε δύο χρόνια.

«Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, έδειξαν την κλάση τους. Είναι μια φοβερή γενιά ποδοσφαιριστών, από μια χώρα που φαίνεται ότι ξέρει να βγάζει παίκτες που ξέρουν ποδόσφαιρο. Είναι μια σπουδαία εποχή για το ισπανικό ποδόσφαιρο. Είχαμε απέναντί μας έναν πολύ ικανό αντίπαλο, μια ομάδα που ωριμάζει, και έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά».

«Επέλεξα και πάλι να παίξουμε χωρίς κλασικό σέντερ φορ, έκανα αυτό που θεωρούσα καλύτερο για την ομάδα μου. Αφιερώνω τον τίτλο σε όλο το ισπανικό ποδόσφαιρο και στην οικογένειά μου. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και τον επόμενο στόχο μας, που είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014», πρόσθεσε.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο το περίφημο φιλί που έδωσε ο Ικερ Κασίγιας στην αγαπημένη του Σάρα Καρμονέρο ήταν από τις στιγμές που σημάδεψαν τη διοργάνωση. Χθες η καλλονή δημοσιογράφος και ο αρχηγός των Φούριας Ρόχας ήταν πιο σεμνοί και περιορίστηκαν σε μια αγκαλιά.

Ο Κασίγιας πρόλαβε να δηλώσει: «Είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία μας. Πιστεύω ότι είναι ένας θρίαμβος ολόκληρου του ισπανικού ποδοσφαίρου, για τη δουλειά που γίνεται από όλες τις ομάδες, από τις ακαδημίες έως τις ομάδες. Διανύουμε την κορυφαία περίοδο στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Είμαστε πανευτυχείς γι’ αυτό που καταφέραμε και δεν ξέρω αν είναι εύκολο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δώσαμε πολλή χαρά σε όλους τους Ισπανούς».

Η αποκάλυψη αυτής της διοργάνωσης ήταν ασφαλώς ο ακραίος αμυντικός Ζόρντι Αλμπα, ο οποίος από εφέτος επιστρέφει στην Μπαρτσελόνα αφού η τελευταία θα καταβάλει στη Βαλένθια το ποσό των 14 εκατ. ευρώ για το «λάθος» της να τον αφήσει ελεύθερο όταν ήταν στις ακαδημίες της.

«Ηταν το πρώτο μου μεγάλο τουρνουά. Η Εθνική ήδη είχε γράψει ιστορία και τώρα κατάφερα να γράψω κι εγώ μαζί της. Ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει, αλλά θα τα καταφέρω».