Η Κύπρος ανέλαβε από χθες την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν μέσω εξελίξεων που προκαλούν πανηγυρισμούς από τη μια και σκεπτικισμό από την άλλη.
Ευφορία και ικανοποίηση προκαλεί στη Λευκωσία το γεγονός ότι μια μικρή, ημικατεχόμενη χώρα αναλαμβάνει το πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνοντας έτσι καθαρή απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις και στην προσπάθεια υπονόμευσης από την Αγκυρα της δυνατότητάς της να αναλάβει την προεδρία της Ενωσης. Λόγος ικανοποίησης είναι επίσης ότι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η διεθνής οντότητα του κυπριακού κράτους θωρακίζεται.
Σκεπτικισμό όμως ως προς το οικονομικό μέλλον του νησιού προκαλεί η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης. Κατά σύμπτωση μάλιστα, η τρόικα πιάνει σήμερα δουλειά στη Λευκωσία, αρχίζοντας από τον έλεγχο των τραπεζών.
Υπάρχει και μια τρίτη συνιστώσα. Η χώρα βρίσκεται - αν και όχι επισήμως - σε προεκλογική περίοδο με τις σχέσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης σε οριακό σημείο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν ήδη ανακοινώσει τους υποψηφίους τους.
Η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγινε με μια συμβολική τελετή στο Δημαρχείο Λευκωσίας, με την έπαρση των 27 σημαιών των κρατών-μελών. Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, παρουσία αρχηγών κρατών στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ. Σε διάγγελμά του για την ιστορική ημέρα, ο κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η ανάληψη της προεδρίας είναι μεγάλη τιμή, αναγνώριση και καταξίωση. Τόνισε δε ότι στόχος της Κύπρου είναι να ασκήσει μια καθ' όλα επιτυχημένη, ευρωπαϊκή προεδρία και να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από την πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μεγάλες οικονομίες σημαντικών κρατών-μελών έχουν κλυδωνιστεί και το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηρίζοντάς το ως κορυφαία πρόκληση.
Αναλύοντας το σύνθημα της κυπριακής προεδρίας «Για μια καλύτερη Ευρώπη» είπε ότι αυτό σημαίνει περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη, μια Ευρώπη που να βρίσκεται πιο κοντά στον απλό άνθρωπο, ώστε να ανταποκρίνεται θετικά και αποτελεσματικά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας και τάχθηκε υπέρ των πολιτικών ανάπτυξης.
Βασικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο είπε ο κ. Χριστόφιας είναι είναι η επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος, εξαιτίας της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα επισήμανε ως σημαντικότερη θετική εξέλιξη την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Η κυπριακή προεδρία θεωρεί μεγάλη πρόκληση τις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) για την περίοδο 2014-2020 που αποτελούν την κύρια προτεραιότητά της. Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ΠΔΠ, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης θα είναι από τα πιο δύσκολα θέματα της τελευταίας δεκαετίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο αυτή ανέρχεται σε περίπου ένα τρισ. ευρώ.
Η Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσει πως θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη (που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και συμφέροντα) και τα θεσμικά όργανα της Ενωσης.
Αλλα θέματα που θα διαχειριστεί η Κύπρος είναι η προώθηση των αποφάσεων για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η ολοκληρωμένη πολιτική για την κλιματική αλλαγή, η επανεκκίνηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής ΕΕ, η ολοκλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η διεύρυνση και η νότια γειτονία, η ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Φιλοδοξία της Κύπρου είναι η επίσημη διακήρυξη για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική να ονομαστεί Διακήρυξη της Λεμεσού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ. Πρώτος επίσημος που επισκέπτεται το νησί μετά την ανάληψη της προεδρίας είναι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε χθες με την υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε ότι το έργο είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.
Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι πάγια θέση της Ελλάδας, του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της νέας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης είναι ότι το Κυπριακό είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Παραμένουμε» είπε «προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο που είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από