Για το διάστημα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παραπέμπεται η συζήτηση περί των έξι αλλαγών στον νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τις οποίες πρότειναν προχθές οι πρυτάνεις στη σύνοδό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εμφανίζεται διατεθειμένο για έναν «λειτουργικό συμβιβασμό», που θα επιτρέψει, με κάποιες αλλαγές, την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος έχει υπερψηφιστεί και από τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, καθώς πρέπει να προηγηθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων, αλλά και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις με το ψήφισμα που εξέδωσαν προχθές, μετά τη σύνοδό τους στην Ερέτρια, χαρακτήρισαν τον νόμο για τα πανεπιστήμια «αντιακαδημαϊκό και ανεφάρμοστο». Για πρώτη φορά όμως δεν ζητούν την κατάργησή του, αλλά προτείνουν έξι αλλαγές, ενώ εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί σε σχέση με το παρελθόν: ενδεικτικό είναι ότι δεν μιλούν πια για παράταση της θητείας τους. Οπως τονίζουν στο κείμενό τους, «οι εκλεγμένες πρυτανικές Αρχές, μολονότι καταργούνται βιαίως διά νόμου στις 31 Αυγούστου 2012, μεσούσης της θητείας τους, ουδόλως ασχολούνται με το ζήτημα της παράτασης της θητείας τους, όπως σκοπίμως και αναληθώς διαδίδεται από κύκλους συμφερόντων που στρέφονται κατά του δημόσιου πανεπιστημίου».

Και οι δύο πλευρές πάντως τόνιζαν μετά τη σύνοδο ότι οι επαφές και οι συνομιλίες που είχε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις ήταν σε πολύ καλό κλίμα.

Κατά τα άλλα, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων με το ψήφισμά τους για ακόμη μία φορά δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε βασικά σημεία του νόμου για τα ΑΕΙ. «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην αλλαγή του Ν. 4009/11 αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Από τις 31 Αυγούστου 2012 λήγει η θητεία διευθυντών τομέων, προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων σχολών και μελών των συγκλήτων, με συνέπεια τα πανεπιστήμια να μη διοικούνται και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές», τονίζουν.

Σε άλλο σημείο συμπληρώνουν: «Εναν χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 4009/11 και τη λειτουργία των ΑΕΙ με εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων, σύμφωνα με τις επανειλημμένες εγκυκλίους του υπουργείου, έχει πλέον καταδειχθεί ο αντιακαδημαϊκός χαρακτήρας του νόμου και η αδυναμία εφαρμογής του, που εκφράζονται με πληθώρα προβλημάτων στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, καθώς και στη διοικητική λειτουργία».

Στο κείμενό τους οι επικεφαλής των πανεπιστημίων παραθέτουν δέκα σημεία τα οποία προκαλούν, όπως λένε, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των πανεπιστημίων.

«Τα πανεπιστήμια προκειμένου να λειτουργήσουν αναγκάζονται να προβούν σε κανονιστικές ρυθμίσεις και αποφάσεις συγκλήτων που λόγω των προβλημάτων του νόμου είναι νομικά μετέωρες, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας αναφορικά με τις εκλογές, μονιμοποιήσεις και εξελίξεις μελών ΔΕΠ, τις οργανικές θέσεις και θέσεις ευθύνης των εργαζομένων, ακόμη και στη διασφάλιση των τίτλων σπουδών των φοιτητών», αναφέρουν.

Την αντίδρασή τους διατυπώνουν οι πρυτάνεις και για την ένταξη της Διά Βίου Μάθησης στο υπουργείο Εργασίας. «Η ένταξη των δομών της Διά Βίου Μάθησης στο υπουργείο Εργασίας αποδυναμώνει τη λειτουργία του πανεπιστημίου στο πεδίο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, αποκόπτει τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία και την πραγματική οικονομία και επισφραγίζει την κατάργηση του Ν. 4009/11 από την ίδια την Πολιτεία ως προς το σκέλος της Διά Βίου Μάθησης», λένε.

Σημειώνουν ακόμη ότι λόγω της δραστικής μείωσης του προσωπικού και της υποστελέχωσης των πανεπιστημίων απαιτείται άμεση ρύθμιση για τον διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, για τη χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων του ΠΔ 407/80, καθώς και για τη μετάταξη προσωπικού, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, σε θέσεις ΕΔΙΠ. «Σε αντίθετη περίπτωση, σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών τμημάτων θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας».