Η δημοσιοποίηση του σκανδάλου των παραποιημένων επιτοκίων της Barclays έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους ανυποψίαστους. Οπως όμως αποκαλύπτει η έρευνα, το μαγείρεμα των στοιχείων από τη βρετανική τράπεζα ήταν μια πρακτική κάθε άλλο παρά άγνωστη στις τραπεζικές Αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να στοιχειοθετηθεί ένα οικονομικό έγκλημα, για το οποίο επικρατούσε μια ιδιότυπη ομερτά. Οι εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ ερευνούσαν την υπόθεση από το 2008, καθώς από το 2007 υπήρχαν ενδείξεις ότι το σύστημα υπολογισμού των διατραπεζικών επιτοκίων ήταν διάτρητο. Τα πρώτα ευρήματα ανάγκασαν την Barclays να καταβάλει 290 εκατ. στερλίνες (362 εκατ. ευρώ) στις βρετανικές και αμερικανικές Αρχές προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες εις βάρος της.
Εν μέσω εντονότατης κριτικής για τις πρακτικές που ακολούθησε τα προηγούμενα πέντε χρόνια της προεδρίας του, ο Μάρκους Εϊτζιους οδηγήθηκε σε παραίτηση, αλλά η «εθελούσια» έξοδός του δεν έχει κατευνάσει τα πνεύματα στο Λονδίνο. Μετά την μήνιν των μετόχων της τράπεζας, ο εκτελεστικός διευθυντής Μπομπ Ντάιαμοντ, το μέλλον του οποίου στην Barclays είναι εξαιρετικά αβέβαιο, θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη τη σκληρή κριτική των μελών της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις πρακτικές των τραπεζών.
Η τράπεζα θα πρέπει να βγει αμόλυντη από την κρίση προκειμένου να ανοίξει νέα σελίδα στην ιστορία της, λένε αναλυτές. Ωστόσο το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ακόμα και αν πρόκειται για τον Εϊτζιους, ο οποίος μέχρι πρότινος έχαιρε της αμέριστης εκτίμησης των τραπεζιτών του Λονδίνου. Αλλωστε πρόστιμο 150 εκατ. στερλινών που συνδέεται με την υπόθεση των επιτοκίων Libor πρέπει να καταβάλει και η Royal Bank of Scotland. Το επιτόκιο Libor (όπως και το αντίστοιχο Euribor που ισχύει για τις συναλλαγές με ευρώ) επηρεάζει σε πρώτο επίπεδο τον δανεισμό των τραπεζών, αλλά με βάση αυτό τον δείκτη διαμορφώνονται και τα δάνεια που δίνονται σε ιδιώτες. Υπολογίζεται ότι με το επιτόκιο Libor συνδέονται δάνεια και χρηματοπιστωτικοί τίτλοι συνολικής αξίας 800 τρισ. δολαρίων (630 τρισ. ευρώ).
Η Barclays παραδέχεται ότι οι χρηματιστές της παρέδιδαν ψευδείς αναφορές στις εποπτικές Αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ με σκοπό το κέρδος στην αγορά παραγώγων. Το σύστημα του προσδιορισμού των επιτοκίων δανεισμού της διατραπεζικής αγοράς βασίζεται στην καθημερινή δημοσιοποίηση στοιχείων από τις τράπεζες σχετικά με τις εκτιμώμενο κόστος δανεισμού τους. Στην περίπτωση του βρετανικού επιτοκίου Libor, ο δείκτης διαμορφώνεται με βάση τις ημερήσιες αναφορές 20 τραπεζών προς την εποπτική τραπεζική Αρχή ΒΒΑ.
Ωστόσο ήταν κοινός τόπος ότι το σύστημα αυτό είναι διάτρητο και ότι πολλές τράπεζες παρείχαν χαμηλότερες προβλέψεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να διευρυνθεί το δείγμα των τραπεζών από τις οποίες ζητούνται στοιχεία προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος αλλοίωσης του επιτοκίου. Αυτό που δεν άλλαξε, ήταν η βασική αρχή της διαμόρφωσης του δείκτη από τις ίδιες τις τράπεζες. Χρειάστηκε η κινητοποίηση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (CFTC) για να αποδειχθεί ότι κάτι σάπιο υπήρχε στο λονδρέζικο Σίτι.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν ήταν ενήμερη για την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας «ανοησία» τις υποψίες ότι «γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτε». «Αν ήμασταν ενήμεροι για τις προσπάθειες χειραγώγησης θα είχαμε διαχειριστεί το ζήτημα πολύ σοβαρά», ξεκαθάρισε ο Κινγκ προσθέτοντας ότι απαιτείται «εις βάθος επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου» που διέπει την τραπεζική αγορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από