«Αυτό το μπουκάλι ρίχτηκε στη θάλασσα κοντά στο Κουσάντασι. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. (…) Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας και για το πού ακριβώς το βρήκατε». Μαύρα στρογγυλά γράμματα πάνω σε ένα νοτισμένο χαρτί.

Το «μήνυμα στο μπουκάλι» υπέγραφε το 2009 μια ομάδα αμερικανών τουριστών: ο Λάρι και η Δεβόρα Ντόιτς από το Κολοράντο, η Πατ και ο Σκοτ από το Τέξας και άλλοι, των οποίων τα ονόματα δεν διακρίνονταν καθαρά. Η φιάλη που διήνυσε έκτοτε περίπου 155 χλμ. και ανακαλύφθηκε την περασμένη Κυριακή στην παραλία της Μικρής Βλυχάδας, στην Αμοργό, από ομάδα κατοίκων. Εχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την ημέρα που ρίχτηκε στο νερό.

Η εξαμελής ομάδα εθελοντών έφτασε στην παραλία με σκοπό τον καθαρισμό της από τα σκουπίδια: σίδερα, πλαστικά, ακόμα και σχοινιά από πλοία που ξέβρασαν τα κύματα στον όρμο κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Κοιτάζοντας προσεκτικά ανάμεσά τους, η 24χρονη γυμνάστρια Καλλιώβη Γιαννακοπούλου διέκρινε το πράσινο γυάλινο μπουκάλι. «Ηταν μια μποτίλια ιταλικού κρασιού. Από μακριά έμοιαζε με μπουκάλι ψημένης ρακής. Το φως δεν έπεφτε καλά πάνω της και δεν μπορούσα να διακρίνω αν ήταν άδεια ή γεμάτη», αναφέρει. «Ο Γιάννης Κωβαίος που είχε στην τσέπη του έναν ελβετικό σουγιά με ανοιχτήρι, απέσυρε προσεκτικά τον φελλό». Ανοίγοντάς το βρήκαν μια ζελατίνα και μέσα το σύντομο μήνυμα.

«Θα θέλαμε να μάθουμε για εσάς», έγραψε τη Δευτέρα στους αποστολείς του η Καλλιώβη, πληκτρολογώντας όλες τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρήκε στο γράμμα.

Λίγες ώρες αργότερα έλαβε απάντηση από την 62χρονη Δεβόρα Ντόιτς: «Αυτό είναι υπέροχο! Είναι το όνειρο κάθε παιδιού να βρει ένα μήνυμα σε μπουκάλι. Θα σας καλέσω». Στο τηλεφώνημά της το πρωί της Τρίτης εξήγησε πως η ίδια και ο 65χρονος σύζυγός της Λάρι βρίσκονταν τότε σε επαγγελματικό ταξίδι με ιστιοπλοϊκό στα ελληνικά νησιά, που είχε διοργανώσει όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης από το Τέξας.

Το έχουν ξανακάνει. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζευγάρι των συνταξιούχων λαμβάνει απάντηση σε μήνυμα, που έριξαν στη θάλασσα μέσα σε μπουκάλι. Το 1983 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με το πλοίο «Queen Elizabeth ΙΙ» από τη Νέα Υόρκη στο Σαουθάμπτον έριξαν ένα μπουκάλι στον Ατλαντικό. «Τέσσερις μήνες αργότερα ένας ηλικιωμένος ξενοδόχος το βρήκε στις νοτιοδυτικές ακτές της Αγγλίας και μας έγραψε. Κρατήσαμε αλληλογραφία μαζί του για πολλά χρόνια».

Η ιδέα για το μήνυμα του 2009 ανήκε στη σύζυγό του, αναφέρει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα «ΝΕΑ» ο κ. Ντόιτς. «Είχαμε μόλις τελειώσει το δείπνο μας και εξιστορούσαμε στους συνδαιτυμόνες μας την ιστορία του προηγούμενου μπουκαλιού. Τότε, κάποιος είπε: «Ας το ξανακάνουμε». Πήρα ένα χαρτί, έγραψα τα ονόματα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων και το πετάξαμε στη θάλασσα», λέει.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το μήνυμα της εύρεσης του μπουκαλιού διαδόθηκε ταχύτατα μέσω Διαδικτύου στους υπόλοιπους συμμετέχοντες εκείνου του ταξιδιού. «Θα επιστρέψουμε σύντομα στην Ελλάδα», δηλώνει η κυρία Ντόιτς. «Το μήνυμα ήταν η αφορμή να ανακαλύψουμε ένα υπέροχο νησί, την Αμοργό».