«Εδώ γίνεται η εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη» που είδα στο facebook;». Απόγευμα Κυριακής. Μεσήλικας περαστικός σταματά μπροστά από τα σκαλιά της Πλατείας Συντάγματος. Οι νέοι που έδεναν κίτρινα και μπλε μπαλόνια στα κάγκελα, του απαντούν θετικά, εξηγώντας του πως τα χρώματά τους συμβολίζουν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ομώνυμη πρωτοβουλία – που συγκέντρωσε χτες εκατοντάδες πολίτες στο Σύνταγμα – ήταν λιτή. Χωρίς συνθήματα και πανό, αλλά μόνο τις σημαίες των χωρών που βιώνουν την κρίση: της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τα μέλη της κίνησης κρατούσαν γύρω από το σιντριβάνι.

Η ΙΔΕΑ ξεκίνησε από μια παρέα δεκάξι νέων μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, λένε οι διοργανωτές της. Φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι 25 μέχρι 32 ετών οργάνωσαν την εκδήλωση στο Σύνταγμα σε διάστημα τριών εβδομάδων μέσω Διαδικτύου. Εψαχναν – τονίζουν – έναν τρόπο να δηλώσουν πως πολίτες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, ώστε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι λαοί της Ευρώπης να επιδείξουν αλληλεγγύη στη χώρα μας. Στο facebook 2.990 άτομα επικροτούσαν μέχρι χτες την προσπάθεια.

«Είναι ελάχιστοι αυτοί που καταλαβαίνουν ότι την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά. Η αποχώρησή της χώρας θα μας κοστίσει περισσότερο από ό,τι η παραμονή μας». Η αγωνία της Ιωάννας Φύκαρη είναι κοινή και για τα υπόλοιπα μέλη της πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη». Η 32χρονη φιλόλογος πιστεύει ότι όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο 31χρονος δικηγόρος Αντώνης Κουρουτάκης. «Οι επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή θα είναι οδυνηρές και φυσικά ακόμη κανείς δεν το έχει αντιληφθεί. Είμαστε μια χώρα που εισάγουμε τα περισσότερα είδη. Πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε με ένα υποτιμημένο νόμισμα και πληθωρισμό στα ύψη;». Ενα άλλο μέλος της πρωτοβουλίας, η 30χρονη δικηγόρος Ελένη Καραγεωργίου, που κάνει μεταπτυχιακό στη Σουηδία, παραθέτει την εμπειρία της: «Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα χρειαζόμουν περισσότερα από 10.000 ευρώ τον χρόνο για το μεταπτυχιακό μου. Τώρα δεν πληρώνω τίποτα». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς το Ζάππειο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Στις αρχές Ιουνίου τα μέλη της πρωτοβουλίας είχαν αποστείλει ανοιχτή επιστολή προς όλα τα κόμματα, αλλά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. «Επιθυμούμε με τη συμβολική μας ειρηνική συγκέντρωση να τονίσουμε τη σημασία της σύνεσης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αλλά και την ανάγκη της συναίνεσης αναφορικά με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, που αποτελεί εθνικό κεκτημένο», ανέφεραν.