Η Κεντρική Μακεδονία – με τις συνολικά 48 έδρες – αποτελεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 προνομιούχο εκλογικό χώρο για τη Δεξιά, με τα ποσοστά της να κυμαίνονται πάνω από το όριο του 40%, διατηρώντας δεσπόζουσα θέση στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής ακόμη και στις χειρότερες στιγμές της.

Το καινούργιο όμως στοιχείο που αναδείχτηκε στις 6 Μαΐου ήταν ο κατακερματισμός της δεξιάς πολυκατοικίας, αφού Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, με 16,5% αθροιστικά, βρέθηκαν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη ΝΔ, ενώ ειδικά στον Νομό Θεσσαλονίκης, αν συνοπολογιστεί και η Δράση του Στέφ. Μάνου, η ΝΔ δεν αντιπροσωπεύει ούτε τη μισή εκλογική βάση της Δεξιάς.

Η διαφοροποίηση του Νομού Θεσσαλονίκης από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία αφορά πάντως συνολικά όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ετσι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε το 16,3% των ψήφων και σχεδόν ισοψήφησε με τη ΝΔ (16,7%), στους υπόλοιπους 6 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ως σύνολο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στην τέταρτη θέση, με μόλις 10,9%, πίσω ακόμη και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (11,2%) και φυσικά πολύ μακριά από το ΠΑΣΟΚ (16,4%) και κυρίως από τη ΝΔ (26,3%). Με την εξαίρεση επομένως του Νομού Θεσσαλονίκης, ο συσχετισμός δυνάμεων στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία δεν διαφέρει από τον αντίστοιχο στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: μια ΝΔ περί το 26%, ένα ΠΑΣΟΚ περί το 16%, και μια οιονεί ισοψηφία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων περί το 11%.