Η ισχυρή παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης _ όπου αντιπροσωπεύει περίπου το 30% και το 45% αντίστοιχα του εκλογικού σώματος _ συνιστά την κρίσιμη ιδιομορφία που χαρακτηρίζει την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με άμεσο αντίκτυπο στη συνολική διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών.

Η σημαντική επιρροή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στο μουσουλμανικό στοιχείο (ιδιαίτερα στη Ροδόπη) τού επέτρεψε να διατηρήσει τα τελευταία 15 χρόνια τη δύναμή του σε επίπεδο άνω του 40%. Για τον ίδιο άλλωστε λόγο και η πτώση του στις 6 Μαΐου υπήρξε συγκριτικά μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στη Ροδόπη, κάτι που δεν συνέβη σε καμιά άλλη εκλογική περιφέρεια πλην Κρήτης, ενώ και το συνολικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν απολύτως αντίστοιχο με εκείνο της Κρήτης.

Με ελαφρώς ενισχυμένο ποσοστό, λόγω μουσουλμανικής ψήφου, καταγράφηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περιοχή που συνιστά τον κυριότερο χώρο αδυναμίας του με βάση τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου. Πράγματι, αν εξαιρεθεί η μουσουλμανική ψήφος, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν μόλις 10,2%, ενώ μόνο στον δήμο της Καβάλας και στη Θάσο (με την ισχυρή κομμουνιστική παράδοση) ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε ελαφρώς το 16%.

Την ακριβώς αντίθετη επίπτωση είχε η μουσουλμανική ψήφος για τη δύναμη που εμφάνισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι μειονοτικοί υποψήφιοι των οποίων είχαν σχεδόν μηδενική απήχηση. Στον υπόλοιπο όμως χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κυμάνθηκαν περί το 11% _ στο ίδιο δηλαδή επίπεδο με την υπόλοιπη Μακεδονία. Εξέλεξαν έτσι δύο βουλευτές σε ισάριθμους νομούς όπου αναδείχτηκαν τρίτο κόμμα. Στον Εβρο τον επικεφαλής τους Πάνο Καμμένο (που επιλέγοντας την έδρα άφησε εκτός Βουλής τόν Μαρίνο Ουζουνίδη,ξάδελφο του συνονόματου προπονητή της Σκόντα Ξάνθη) και στη Δράμα τον Νίκο Σμολοκτό,πρόεδρο του τοπικού συλλόγου πολυτέκνων.