Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με επίκεντρο την Αχαΐα, αποτελούσε για το ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα τη συγκριτικά καλύτερη περιφέρεια μετά την Κρήτη, με τη δύναμή του να ξεπερνά σε φάσεις ανόδου το 50%, όπως, π.χ., το 2009. Επρόκειτο για μια μακρόχρονη πολιτική παράδοση η οποία έχει τις ρίζες της στην προδικτατορική Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, παράδοση που ενσωμάτωσε το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, αναγορεύοντας, ιδιαίτερα την Αχαΐα, σε περιοχή – σύμβολο για την πολιτική του ταυτότητα.Το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου ανέτρεψε πλήρως την παράδοση αυτή, κατατάσσοντας το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως περιορίζοντας τη δύναμή του στην Αχαΐα σε μόλις 14,1% (από 52,7% το 2009), όταν ακόμη και το 1974 είχε συγκεντρώσει 25% και είχε εκλέξει 2 βουλευτές. Αμεση συνέπεια της πτώσης αυτής ήταν το ΠΑΣΟΚ να περιοριστεί στην Αχαΐα σε μία μόνο έδρα, την οποία κατέλαβε (αυτοδικαίως) ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή απόρριψή του από τους ψηφοφόρους του Δήμου της Πάτρας, όπου η επιρροή του περιορίστηκε στο 10,6% (έναντι 24,9% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 13,9 για τη ΝΔ). Μόνον στην ορεινή Αχαΐα (δήμος Ερυμάνθου) το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 29,7%, μακρινή ανάμνηση της πάλαι ποτέ κυριαρχίας του, η οποία εν μέρει μόνο διατηρήθηκε στο Καλέντζι με 60%.

Σαφώς ανθεκτικότερη, σε σύγκριση με την Αχαΐα, αποδείχτηκε η επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, γεγονός που του επέτρεψε να διατηρήσει από μία έδρα σε κάθε νομό (με τους Θανάση Μωραΐτη και Γιάννη Κουτσούκο, αντίστοιχα).

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Η πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων, που εκφράστηκε στη Δυτική Ελλάδα με την ίδια περίπου μορφή και με παραπλήσια ένταση όπως και στο σύνολο της χώρας, οδήγησε σε μια επτακομματική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η οποία σε γενικές γραμμές μάλλον θα διατηρηθεί και στις 17 Ιουνίου. Το σχετικά μεγάλο μέγεθος των εκλογικών περιφερειών της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας (9 και 8 έδρες αντίστοιχα) λειτουργεί υποβοηθητικά για την εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων. Ετσι, μόνον οι δύο έδρες που απέσπασαν οριακά στην Ηλεία οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (με τόν Γιάννη Κωνσταντόπουλο) και η Χρυσή Αυγή (με τόν Νίκο Κρέσπη)φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, χωρίς πάντως να αποκλείονται και κάποιες ακόμη μικρές ανακατατάξεις.