Επειτα από ένα ολονύκτιο θρίλερ, που είχε στο επίκεντρο τη Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γρηγόρη Βαλλιανάτου και λίγο έλειψε να τινάξει την τελευταία στιγμή στον αέρα μια ήδη «κλειδωμένη» πολιτική συμφωνία, ο Στέφανος Μάνος της Δράσης και ο Θάνος Τζήμερος της Δημιουργίας Ξανά έδωσαν χθες το απόγευμα και επισήμως τα χέρια επισφραγίζοντας την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Το «ζήτημα Βαλλιανάτου» έληξε μάλλον με αμοιβαίες υποχωρήσεις: ο επικεφαλής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και εκπρόσωπος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, ο οποίος συνεργαζόταν ήδη με τη Δράση, θα είναι εντός του νέου συνασπισμού αλλά ως ένας αδύναμος εταίρος. Η δική του κίνηση θα εξακολουθήσει να συμπράττει με τη Δράση, συμμετέχοντας και στους συνδυασμούς που θα συγκροτηθούν με το νέο σχήμα, αλλά κανένα στέλεχός της δεν θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση – τουλάχιστον σε κάποια από αυτές που εκτιμάται ότι θα κερδίσει η σύμπραξη Μάνου – Τζήμερου αν υπερβούν το 3%.

Οι αριθμοί λένε ότι οι πιθανότητες να στεφθεί με επιτυχία η κοινή προσπάθεια ενός πρώην βιομηχάνου, που εξελίχθηκε σε «ιερό τοτέμ» τού εν Ελλάδι «φιλελευθερισμού» ύστερα από 35 χρόνια στην ενεργό πολιτική και σε θέσεις εξουσίας, και ενός διαφημιστή, που «σφήνωσε» αιφνιδιαστικά στο πολιτικό σκηνικό μέσα από μια αμερικανικού τύπου καμπάνια βασισμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μικρές. Η Δημιουργία Ξανά κατέγραψε στις 6 Μαΐου ποσοστό 2,15% και η Δράση 1,8%, οδηγώντας θεωρητικά τον συνασπισμό τους σε μια νέα αφετηρία που προσεγγίζει το 4%. Μόνο που στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αναμένεται τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής να συμπιεστούν σημαντικά.

Και οι δύο, πάντως, φρόντισαν χθες να διαμηνύσουν ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν, ακόμη και να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θα εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Ο ρόλος μας, αν μπούμε στη Βουλή, θα είναι σταθεροποιητικός και έντονα μεταρρυθμιστικός», ανέφεραν. Τα ποσοστά δίνουν τον πρώτο ρόλο στον νέο συνασπισμό στον Θάνο Τζήμερο. Αυτό το αποδέχεται ο Στέφανος Μάνος, καθώς αναγνωρίζει ότι ο νέος εταίρος είναι το «φρέσκο πρόσωπο» που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που έστρεφαν την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς. Τα ποσοστά της 6ης Μαΐου καθορίζουν και την αναλογία στις έδρες που ενδεχομένως θα προκύψουν: στις εννέα το κόμμα του κ. Τζήμερου κερδίζει τις πέντε.

Η βασική επιδίωξη του συνασπισμού είναι να δημιουργηθεί ένας φιλελεύθερος πόλος στη Βουλή και στην κοινωνία. Ο επικεφαλής της Δημιουργίας Ξανά, μάλιστα, θα επιδιώξει σήμερα κιόλας να βρει διαύλους με τους Ευρωπαίους Φιλελευθέρους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι απέμειναν χωρίς σύνδεσμο στην Ελλάδα μετά την αναστολή λειτουργίας του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Στις διαβουλεύσεις πιθανότατα θα εμπλακεί και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος κινείται πλέον ως ανεξάρτητος βουλευτής στους κόλπους του ΕΛΚ. Ο ίδιος άλλωστε συνδέεται με τον Στέφανο Μάνο από τη δεκαετία του ’90 και τον είχε ακολουθήσει και στους Φιλελευθέρους, το κόμμα που είχε προηγηθεί της Δράσης.

Κοινός τόπος για Μάνο και Τζήμερο είναι το φιλελεύθερο στίγμα: απελευθέρωση της αγοράς, λιγότερο κράτος, αλλά και ανοικτή κοινωνία. Γι’ αυτό και ξένισε πολλούς, πέραν των εσωκομματικών τριβών και αναταράξεων, η ξαφνική άρνηση του κ. Τζήμερου για τη συμπόρευση με την κίνηση Βαλλιανάτου. Ο επικεφαλής της Δημιουργίας Ξανά έβαλε προχθές το απόγευμα βέτο για τη συμμετοχή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, επικαλούμενος τις διαφωνίες στελεχών του ιδίως από την περιφέρεια. Το βέτο προκάλεσε «βραχυκύκλωμα»: αντιμετωπίστηκε από την πλευρά Μάνου ως ακραίος συντηρητισμός, με λίγη δόση κοινωνικού ρατσισμού, που δεν συνάδει με τις αρχές των Φιλελευθέρων. Τελικώς, υπήρξε συμβιβασμός: κρίθηκε ότι ο κ. Τζήμερος «καλείται να διαχειρισθεί ένα ποσοστό που ίσως δεν ανέμενε και χρειάζεται χρόνο για να βρει κοινό βηματισμό με τα στελέχη του». Στο ενδιάμεσο κατεγράφησαν και κάποιες διαδικτυακές αψιμαχίες, με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο να παρουσιάζει τον κ. Τζήμερο ως εκπρόσωπο του «ρεπουμπλικανικού κόμματος»…