Νάρκη για τα έσοδα του προϋπολογισμού αποτελεί η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα. Στο υπουργείο Οικονομικών σήμανε συναγερμός για την πορεία των εσόδων που βούλιαξαν τον Απρίλιο κατά 13,4% και φοβούνται ότι και τον Μάιο η εικόνα θα παραμείνει η ίδια αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εντατικοποιηθεί το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και αποσταλούν όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν στη φορολογία ακινήτων (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011, χαράτσι μέσω λογαριασμού ΔΕΗ κ.τ.λ.).

Αυτό όμως που διαπιστώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τόσο οι εισπράξεις από ΦΠΑ όσο και από ειδικούς φόρους κατανάλωσης σημειώνουν σημαντική πτώση, κάτι που αποδεικνύει ότι η ύφεση έχει χτυπήσει για τα καλά τον βασικό κορμό των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Από τη μεριά τους οι υπάλληλοι των εφοριών δηλώνουν ότι έχουν αποδυναμωθεί οι υπηρεσίες τους, δεδομένου ότι τα τελευταία δύο χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενοι βγήκαν στη σύνταξη και τα κενά που άφησαν μέχρι τώρα δεν έχουν καλυφθεί.

Δραματική ήταν η εικόνα τον Απρίλιο και στα Τελωνεία αφού οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη σημείωσαν πτώση κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν τα έσοδα από τα τέλη ταξινόμηση αυτοκινήτων (60%), ενώ μείωση εμφανίζουν κατά 2,5% και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Οπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στα έσοδα Απριλίου 2012 από ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων έχουν συνυπολογιστεί και 30 εκατ. ευρώ που αφορούν τη φορολογία του φυσικού αερίου, που το 2011 δεν ίσχυε. Μεγάλη πτώση κατά 30% εμφανίζουν και τα έσοδα από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καπνικών προϊόντων.

Συνολικά τα έσοδα από τα Τελωνεία μειώθηκαν τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό κατά 15%, ενώ στο τετράμηνο η μείωση περιορίζεται στο 2% λόγω των αυξημένων εισπράξεων ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων το πρώτο δίμηνο του έτους.

Πάντως, μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις εισπράξεις ΦΠΑ, αφού αυτές σχετίζονται τόσο με την ύφεση της οικονομίας όσο και με την προεκλογική χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τον τρέχοντα μήνα όπως εκτιμούν αρμοδίως.

Ειδικότερα, με βάση στοιχεία, τον Απρίλιο τα καθαρά έσοδα σημείωσαν βουτιά 10,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 13,5%.

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τον περασμένο μήνα τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων καθώς διαμορφώθηκαν στο -13,4%.

Η μεγάλη πτώση των εσόδων τον Απρίλιο οδήγησε σε αρνητικό πρόσημο τις εισπράξεις του κράτους το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ τους πρώτους τρεις μήνες κινούνταν ανοδικά.

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι αν δεν είχαν εισπραχθεί τους πρώτους μήνες του 2012 οι φόροι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η εικόνα θα ήταν ακόμη πιο δραματική. Για του λόγου το αληθές οι φόροι στην περιουσία κατέγραψαν την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου θεαματική αύξηση κατά 1.793% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2011.

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι έως το τέλος του έτους θα εισπράξουν περίπου 8,5 δισ. ευρώ από την επιβολή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών 2012, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2011, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα περυσινά εισοδήματα, το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος, το ΕΤΑΚ 2009 και το ΦΑΠ 2010 και 2011.