Σε κλίμα σύμπνοιας ώστε να βρεθεί φόρμουλα για συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και να υπογραφεί νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν χωρίς να έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας του κλάδου η οποία λήγει το 2013, από την πλευρά των εργοδοτών έπεσε η πρόταση για μείωση των μισθών σε ποσοστά 8%-11% με τη διασφάλιση δώρων και επιδομάτων, ενώ οι εργαζόμενοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τελικά θα συμφωνηθούν μικρότερες μειώσεις που θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΕΕ, με μείωση 11% ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 815 ευρώ, από 918 σήμερα. Οπως σημείωναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τέθηκε προθεσμία ενός μήνα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, όμως δεν καθορίστηκε ημερομηνία για νέα συνάντηση.

Εκτός από τις μειώσεις των μισθών, το βασικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν εργοδότες και εργαζόμενοι είναι η σύμβαση στην οποία θα καταλήξουν να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα και να μην υπάρξουν φαινόμενα απόσχισης επιχειρήσεων ή ομάδων επιχειρηματιών που δεν θα θελήσουν να την εφαρμόσουν. Προς την κατεύθυνση αυτή, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι έχει να κάνει με την ενεργοποίηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, ενώ υπήρξε πρόταση ακόμη και για σήμανση των επιχειρήσεων που θα εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση εργασίας, ώστε και οι καταναλωτές να τις επιβραβεύουν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΙΥΕ Μεταξία Στεκουλέα η ύπαρξη μιας ισορροπημένης και σταθερής κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση της επιβίωσης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Τολμήσαμε να κάνουμε μια αρχή και να επιχειρήσουμε κάτι δύσκολο που, αν έχει αποτέλεσμα, θα αποτελέσει τον μπούσουλα για όλες τις υπόλοιπες κλαδικές του ιδιωτικού τομέα», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σημειώνει ότι στην παρούσα φάση είναι αναγκαία η σύναψη μιας κοινωνικής συμφωνίας.

Ερευνα ICAP. Την ίδια ώρα, συνέχιση των μειώσεων προσωπικού, μισθών και παροχών, αλλά και αύξηση της δαπάνης για εκπαίδευση διαπιστώνει η τριμηνιαία ηλεκτρονική έρευνα της ICAP People Solutions, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρήσεων που δίνουν κατώτατο μεικτό μισθό μικρότερο των 1.000 ευρώ σε νεοπροσληφθέντες με πτυχίο ή μεταπτυχιακό σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Από τις επιχειρήσεις που απάντησαν στην έρευνα 57% είναι ελληνικές, και 43% είναι διεθνείς.