Περιοδείες σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε τέσσερις προεπιλεγμένες πόλεις θα πραγματοποιήσει τελικώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάτι που γνωστοποίησε και στα μέλη της άτυπης ηγετικής ομάδας (μίνι εκλογική επιτροπή) που συνεδρίασε χθες στην Ιπποκράτους.

Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι «πρέπει να οργώσουμε την Ελλάδα και να πάμε παντού» προκειμένου αφενός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να θέσουν ξεκάθαρα στους πολίτες το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στην απόφαση συνέτειναν και τα πρόσφατα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει δημοσκοπικά και ως εκ τούτου θα πρέπει να ανακτήσει την επαφή του με την κοινωνία.

Το διακύβευμα, όπως το περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια τριών ωρών συνεδρίασης της εκλογικής επιτροπής, συνοψίζεται στην προτροπή του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφιστεί από τους πολίτες και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα με στόχο τη συγκρότηση μιας ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας την «επόμενη ημέρα», που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.

Οπως τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει να περιγράψει την αρνητική πτυχή μιας αντίθετης εξέλιξης και θα περιοριστεί μόνο στα θετικά στοιχεία που θα έχει για τη χώρα η πρωτιά του Κινήματος στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ θα θέσει τους πολίτες ενώπιον του διλήμματος για το ποιος μπορεί να ηγηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της χώρας: ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σαμαράς; Στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν ότι, όπως φανέρωσε και η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερτερεί στις θετικές γνώμες των πολιτών ως καταλληλότερος έναντι του κ. Σαμαρά, κάτι που θα πρέπει να το αξιοποιήσει πολιτικά καταδεικνύοντας συγχρόνως τις αδυναμίες του αντιπάλου του.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ. Οπως αποφασίστηκε χθες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα συνεχίσει περιοδείες και ομιλίες και την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά το κλείσιμο του πρώτου γύρου, που περιλαμβάνει συγκεντρώσεις στο κλειστό γήπεδο του Μίλωνα στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά και αμέσως μετά την Κυριακή στην Κοζάνη και στα Γιάννινα.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα των ψηφοδελτίων καθώς σε ορισμένους νομούς υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Για παράδειγμα, στη Μαγνησία υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής του Απόστολου Παπατόλια (υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας), ενώ στην Ξάνθη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικώς θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια ο μουσουλμανικής καταγωγής διαγραφείς Τσετίν Μάντατζη. Και αυτό διότι, αν ενταχθεί, θεωρείται σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει βουλευτική έδρα – ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «θα προκαλέσει τη διάλυση του τοπικού ΠΑΣΟΚ». Εκκρεμότητες υπάρχουν και στους νομούς Αρκαδίας, Κοζάνης και Ροδόπης. Επίσης, ένα από τα αγκάθια των ψηφοδελτίων βρίσκεται στην αναζήτηση τουλάχιστον 20 καταξιωμένων γυναικών που πρέπει να κλείσουν «τρύπες» στις λίστες λόγω του μέτρου της ποσόστωσης που επιβάλλει τη συμμετοχή τους τουλάχιστον κατά το 1/3.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Επίσης, ανοικτό παραμένει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί στον Αρειο Πάγο έως την Παρασκευή.

Ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από τα στελέχη της μίνι εκλογικής επιτροπής να του στείλουν προτάσεις και μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει τις ιδέες τους ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε διάθεση να εμπλακεί σε συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στην υπόθεση Ακη Τσοχατζόπουλου.

Το θέμα συζητήθηκε μόλις ένα τέταρτο με πρωτοβουλία άλλων στελεχών που καυτηρίασαν την «άθλια», όπως τη χαρακτήρισαν», στάση της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για τον πρώην υπουργό προέκυψαν από την εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Επισημάνθηκε επίσης ότι το κόμμα της Συγγρού ακολουθεί δύο διαφορετικές γραμμές για το θέμα των υποβρυχίων.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για τις ατυχείς κυβερνητικές επιλογές του παρελθόντος και να πει την αλήθεια στους ψηφοφόρους, «για να μπορεί να τους αντικρίζει στα μάτια».

Σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί με τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στις Α’ και Β’ εκλογικές περιφέρειες Αθηνών. Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη καθώς εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει πιθανότατα το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.