Διγλωσσία

Αλλα λέει το Μνημόνιο και άλλα σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Αναφερόμαστε στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις, αφού οι τιμές ζώνης της Εφορίας συμπαρασύρουν μια σειρά φόρων και τελών στα ακίνητα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου δήλωσε ότι «η επαπειλούμενη από πέρυσι αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι έξω από τη σκέψη μας». Την ίδια στιγμή το Μνημόνιο 2 προβλέπει ξεκάθαρα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τα μέσα Ιουνίου να προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Μήπως τέτοιου είδους δηλώσεις γίνονται στον βωμό του προεκλογικού αγώνα; Λέμε τώρα…

Ανησυχία

Υπό καθοδική αναθεώρηση έθεσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ αναφέροντας τρεις λόγους οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούν να οδηγήσουν και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του οργανισμού.

Πρόκειται για την αναχρηματοδότηση των επερχόμενων λήξεων ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων του ΟΤΕ ύψους 1,25 δισ. ευρώ και 0,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα για το 2013, την πιθανή περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, από την οποία θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη.

Ευθύνη

«Tην ευθύνη υλοποίησης του Fast Track, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έχει αναλάβει η Invest in Greece». Αυτό απάντησε χθες με επιστολή της προς τους περιφερειάρχες η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου. Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης της υπουργού με τους περιφερειάρχες στις 6 Απριλίου και απαντά στο αίτημά τους να προωθούν οι ίδιοι δημόσια έργα στις περιφέρειές τους με διαδικασίες Fast Track.

Λυπητερές

μετά τις εκλογές

Το ένα μετά το άλλο ραβασάκι θα στείλει μετά την 6η Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. Φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές να μη λάβει κανένας φορολογούμενος τις λυπητερές της Εφορίας. Ομως, μετά τις εκλογές οι μηχανές του Taxis θα πάρουν και πάλι μπρος και θα σταλούν εκατοντάδες χιλιάδες ραβασάκια σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει ακόμη το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011, το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, στα μέσα Ιουνίου θα κληθούν 5.500.000 φορολογούμενοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις με τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης, τις μειωμένες φοροαπαλλαγές και τη μείωση του αφορολογήτου.

Απλήρωτοι

δύο μήνες

Απλήρωτοι γύρω στους δύο μήνες είναι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών στα διασυνδεδεμένα νησιά, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, με συνέπεια κι εκείνοι να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πρόκειται για το ντόμινο που ξεκινά από τα χρέη της ΔΕΗ και τη μειωμένη της ρευστότητα και που μεταφέρεται στον ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος και το μετακυλίει στους ηλεκτροπαραγωγούς, μεγάλους και μικρούς, συμβατικούς και πράσινους.

Ειδικά όμως οι μικροί παραγωγοί ΑΠΕ, σαν αυτούς στα νησιά, δεν έχουν πού αλλού να μετακυλίσουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, παρά σε ηλεκτρολόγους, συντηρητές και γενικά τους μικροεπαγγελματίες που ασχολούνται στον χώρο.