Ο Μπαράκ Ομπάμα…

… και οι συνεργάτες του από τότε που αποφάσισε ότι θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία προσπαθούν να βρουν ένα σύνθημα που να αιτιολογεί την απόφασή του να παραμείνει στον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος και το επιτελείο του έχουν εξετάσει διάφορα συνθήματα: «Κερδίζοντας το μέλλον»,«Δεν μπορούμε να περιμένουμε», «Μια Αμερική που θα αντέξει», «Μια δίκαιη ευκαιρία». Ομως μέχρι στιγμής το πιο ακριβές σλόγκαν για την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα θα ήταν: «Δεν είμαι ο Μιτ Ρόμνεϊ». Και άμα σκεφτούμε ότι και ο Ρόμνεϊ – ο πρώην φιλελεύθερος ρεπουμπλικανός κυβερνήτης – έχει περάσει όλη την προεκλογική εκστρατεία του αποκηρύσσοντας το παρελθόν του, για πρώτη φορά στην ιστορία και οι δύο υποψήφιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο σύνθημα: «Δεν είμαι ο Μιτ Ρόμνεϊ».

Το πρόβλημα…

… είναι των ψηφοφόρων. Ο Ρόμνεϊ στηρίζει πλέον τον προϋπολογισμό των Ρεπουμπλικανών που συνέταξε ο βουλευτής Πολ Ράιαν που προτείνει τον περιορισμό του μακροπρόθεσμου ελλείμματος με έναν τρόπο που όχι μόνο θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, αλλά θα στερήσει τη χώρα από τις δαπάνες που απαιτούνται για το πιο σημαντικό: να φτιάξουμε τη χώρα μας. Φυσικά, ο Ράιαν προτείνει μεγάλες περικοπές για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό μακροπρόθεσμα. Εάν κόψω όλα μου τα δάχτυλα θα χάσω βάρος. Ομως δεν θα μπορώ να βρω άλλη δουλειά.

Τι χρειαζόμαστε…

… σήμερα από έναν προεδρικό υποψήφιο; Ενα αξιόπιστο σχέδιο για τρία συγκεκριμένα πράγματα: περικοπές, φόρους και επενδύσεις. Καθώς βελτιώνεται η οικονομία χρειάζεται να περιορίσουμε δαπάνες, να αυξήσουμε τα έσοδα μέσω φορολογικών μεταρρυθμίσεων και να επενδύσουμε σε όλα όσα μας έκαναν ένα μεγάλο κράτος: παιδεία, υποδομές, κυβερνητικούς θεσμούς και κρατικά ερευνητικά προγράμματα. Το σχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίσει διακομματική υποστήριξη, ώστε ο υποψήφιος που θα το προτείνει όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να μπορεί και να το εφαρμόσει άμεσα. Ο προϋπολογισμός των Ρεπουμπλικανών δεν προστατεύει τους αδύνατους και δεν αγγίζει καν το θέμα της αύξησης της φορολογίας για τους πλούσιους – άρα δεν έχει και πιθανότητα διακομματικής υποστήριξης.

Και ο προϋπολογισμός…

… του Ομπάμα δεν δείχνει ιδανικός, καθώς δεν προβλέπει επαρκή μείωση του ελλείμματος μακροπρόθεσμα. Εάν ο Ομπάμα είχε υιοθετήσει τις προτάσεις της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε για τον περιορισμό του ελλείμματος, θα μπορούσε να το συνδυάσει με κάποια βραχυπρόθεσμα κίνητρα – επενδύσεις στις υποδομές – που θα βοηθούσαν την οικονομία και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Ομως οι Ρεπουμπλικανοί τώρα δεν θα στηρίξουν ποτέ τα σχέδια του Ομπάμα. Εάν ο Πρόεδρος είχε συμφωνήσει με τη διακομματική επιτροπή και προσέθετε τα κίνητρα που θέλει, θα είχε διχάσει τους Ρεπουμπλικανούς και θα ήταν ικανός να κοιτάξει ειλικρινώς τη χώρα στα μάτια και να πει ότι έχει σχέδιο για να διορθώσει όσα χρειάζονται διόρθωμα. Εάν ο Ομπάμα τολμούσε να πάρει πρωτοβουλίες και να ηγηθεί, θα κέρδιζε σίγουρα και εξίσου θα κέρδιζε η χώρα. Εάν είναι τυχερός, μπορεί να κερδίσει την προεδρία με μικρή διαφορά.