Από τη στιγμή που οι Πράσινοι επέζησαν στον τέταρτο προημιτελικό στο Τελ Αβίβ, που ήταν ματς-μπολ για τη Μακάμπι, σχεδόν άπαντες έχουν τη βεβαιότητα ότι η ομάδα του Ομπράντοβιτς, εύκολα ή δύσκολα, θα νικήσει στον 5ο και τελευταίο αγώνα της σειράς.

Αλλωστε επί ημερών Ομπράντοβιτς σε δοκιμασίες πλέι οφ αγγίζει το απόλυτο, τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στην Α1. Μοναδική εξαίρεση, όπως αυτές που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, οι προημιτελικοί της Ευρωλίγκας 2005-2006 με την Ταουγκρές και οι ημιτελικοί της Α1 2001-2002 με τον Ολυμπιακό.

Στον αποκλεισμό μάλιστα από την Τάου, η ήττα-σοκ ήρθε σε ματς που έγινε με συνθήκες και δεδομένα ανάλογα με εκείνα που χαρακτηρίζουν τον αγώνα της Πέμπτης. Ο ΠΑΟ είχε τότε προκριθεί στα πλέι οφ παρότι στην αρχή του Τοπ-16 γνώρισε τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς, ο προημιτελικός ήταν ο τελευταίος της σειράς, οι εξέδρες του ΟΑΚΑ δοκίμαζαν τις αντοχές τους από το πλήθος κόσμου που νοητά είχε ήδη ταξιδεύσει στην Πράγα.

Σε ίδιο περιβάλλον δεν θα διεξαχθεί και το μεθαυριανό ματς; Ενας εκ των τριών παικτών που έχουν απομείνει στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και έζησαν εκείνο το βράδυ της 12ης Απριλίου 2006 το σοκ του αποκλεισμού θυμάται τη μοναδική – σε πλέι οφ – αποτυχία των Πρασίνων και μέσω των «ΝΕΩΝ» ενεργοποιεί το… αλάρμ της ομάδας του.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής, μαζί με τους Διαμαντίδη – Μπατίστ, είχε πιει από το πικρό ποτήρι που τους πότισε η Τάου και προειδοποιεί: «Αν πιστέψουμε πως έχουμε προκριθεί επειδή γυρίσαμε τη σειρά στο ΟΑΚΑ, το χάσαμε το παιχνίδι. Και μάλιστα πολύ εύκολα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα. Είναι ένας τελικός και για τις δύο ομάδες και τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πως οι έδρες δεν παίζουν ρόλο. Θα νικήσει όποιος παίξει πιο δυνατά, πιο συγκεντρωμένα και πιο έξυπνα».

Ο διεθνής φόργουορντ ανέφερε την εμπειρία του 2006 στις πρώτες δηλώσεις του ύστερα από το break στο Γιαντ Ελιάου και εξηγεί γιατί: «Μα θυμάμαι πολύ καλά πόσο μας πόνεσε εκείνη η ήττα. Ηταν δυσάρεστη εμπειρία. Από τον Παναθηναϊκό θα έχω δεκάδες ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά η ήττα από την Τάου είναι μία από τις ελάχιστες στενόχωρες που θα θυμάμαι για πάντα. Θέλαμε πολύ να πάμε στο φάιναλ φορ, είχαμε κάνει μια τεράστια ανατροπή στο Τοπ 16 και ο κόσμος είχε σπεύσει να προμηθευτεί εισιτήρια για Πράγα. Ο Ερντογάν όμως έκανε το παιχνίδι της ζωής του και ο Πριτζιόνι έβαλε στο τέλος ένα μεγάλο καλάθι που μας σκότωσε. Δεν θέλω να το ξαναζήσω και πρέπει να μπούμε αποφασισμένοι ώστε να δείξουμε από την αρχή ποιος είναι το αφεντικό και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά».