Καθυστέρηση στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων παραδέχθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ. Οπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από τα 250 εκατ. ευρώ που διαθέτουν για την Ελλάδα το Ταμείο Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροώθησης έχουν απορροφηθεί μόνο τα 40 εκατ. ευρώ!

«Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, καθημερινά εισρέουν εκατοντάδες άνθρωποι και κάθε χρόνο χιλιάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πια πολύ σημαντικό πρόβλημα για την κοινωνική ειρήνη στη χώρα. Η κοινωνική ειρήνη τίθεται σε αμφισβήτηση και σε κίνδυνο εξαιτίας αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος υπογράμμισε την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει επιτυχώς το ελληνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, την αναμόρφωση του ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων.

Ερωτώμενος για την αποτελεσματικότητα του φράκτη, τόνισε ότι πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία που έχει «ουσιαστική και συμβολική σημασία» και η οποία πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα. Επιπλέον, ζήτησε από την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία για την εφαρμογή του συμφώνου επανεισδοχής.