Ντόμινο εξελίξεων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων αναμένεται στον κλάδο των σουπερμάρκετ εντός των προσεχών μηνών, κάτι αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καρφούρ – Μαρινόπουλος και Dia», η διοίκηση της Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοίνωσε μείωση των αμοιβών των εργαζομένων της κατά 10%. Με βάση τα δεδομένα του λιανεμπορίου, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την κατάρρευση των εργατικών αμοιβών στον κλάδο των σουπερμάρκετ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Carrefour – Μαρινόπουλος είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της ελληνικής αγοράς αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες, αν όχι ο μεγαλύτερος – απασχολεί περίπου 13.000 εργαζομένους, εκ των οποίων ίσως και το 70% εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης όπως επισημαίνει το σωματείο. Η μείωση του εργατικού κόστους κατά 10% θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση της εταιρείας να εξοικονομήσει περίπου 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τα οποία και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη μείωση των τιμών.

Η εμπορική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η εταιρεία φάνηκε από τις αρχές του 2012 με ισχυρές μειώσεις τιμών. Αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις άλλες μεγάλες αλυσίδες του κλάδου, που έχουν μικρότερο ποσοστό εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι αμοιβές των εργαζομένων τους είναι ακόμη και υψηλότερες από τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, δηλαδή έχουν υψηλότερο εργατικό κόστος. Οι μειώσεις των αμοιβών στις άλλες αλυσίδες θα προκαλέσουν, όπως είναι φυσικό, εσωτερικές αναστατώσεις και ανησυχία και δεδομένου ότι η επιτυχής πορεία τους έως τώρα σε έναν βαθμό οφείλεται και στις καλές εργασιακές σχέσεις που έχουν, θα βάλει ολόκληρο τον κλάδο σε ενδοσκόπηση, ενώ η ένταση του ανταγωνισμού θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Πάντως στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων επισημαίνει ότι η εταιρεία «θέλει να προχωρήσει άμεσα, σε παραπέρα δραστική μείωση στους μισθούς μας, καταργώντας μία σειρά από βασικά επιδόματα» και καλεί τους εργαζομένους να μην αποδεχθούν τις μειώσεις των μισθών, σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση επιδίδεται και σε μπαράζ απολύσεων, είτε επικαλυμμένων είτε απροκάλυπτων, με μοναδικό στόχο την ελαχιστοποίηση του εργατικού κόστους. Τώρα που ενώ για διαφημιστικούς λόγους η Carrefour λέει ότι απευθύνεται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν διστάζει να θέλει να πετσοκόψει ακόμη και τον μισθό των τριακοσίων ευρώ».