Ολόκληρη η ομιλία του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Φίλες και φίλοι,

Σήμερα ολοκληρώνεται μια σελίδα, που άνοιξε η χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Και αρχίζει μια δύσκολη περίοδος αγώνα και μεγάλων προκλήσεων.

Το λεγόμενο PSI, δηλαδή το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει επιτύχει! Μένουν ακόμα να γίνουν αρκετά πράγματα. Αλλά τον κάβο τον περάσαμε.

Εμείς τον περασμένο Οκτώβριο είδαμε την διεθνή απομόνωση στην οποία είχε οδηγήσει την Ελλάδα η τραγική ιδέα Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Είδαμε τον άμεσο κίνδυνο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, και πήραμε μια πρωτοβουλία: Να

δημιουργηθεί η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, με στόχο να επιτύχει το κούρεμα του χρέους κι ύστερα να πάει η χώρα σε άμεσες εκλογές.

Αυτή η πρωτοβουλία τώρα πια έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία!

Αλλά μη κάνετε λάθος:

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήταν «δεδομένο» πριν πέντε μήνες.

Πολλοί προεξοφλούσαν ότι το «κούρεμα» – δηλαδή η μείωση του ελληνικού χρέους – δεν θα γινόταν. Ή δεν θα πετύχαινε. Τώρα έγινε και φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια!

Πολλοί προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα κατάφερνε να σπάσει την απομόνωση στην οποία την είχαν οδηγήσει. Σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη είναι πια πολύ διαφορετικό για την Ελλάδα.

Πολλοί προεξοφλούσαν ότι δεν θα οδηγούμασταν σε άμεσες εκλογές μετά το PSI. Πολλοί μιλούσαν για εκλογές το Σεπτέμβριο. Αρκετοί μιλούσαν για εκλογές με τη λήξη της τετραετίας τον Οκτώβριο του 2013. Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι οι εκλογές

θα γίνουν αμέσως μετά το ΠΑΣΧΑ.

Είπαμε αμέσως μετά το PSI και αυτό έγινε. Αμέσως μετά το PSI.

Είπαμε ακόμα από τότε, πως όταν ολοκληρωθεί το PSI θα είμαστε σε θέση να επιβάλουμε τις εκλογές. Τότε δεν ήμασταν. Αλλά τώρα είμαστε! Γιατί στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Και οι εκλογές είναι πια δεδομένες.

Ποτέ αντιπολίτευση δεν πέτυχε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο και σε τόσο κρίσιμες συνθήκες.

Και τώρα, σιγά-σιγά όλο και πιο πολλοί παραδέχονται ότι κάναμε το σωστό: Κι όχι μόνο τώρα. Από την αρχή!

— Κάναμε το σωστό όταν καταψηφίζαμε τη συνταγή του Μνημονίου, το 2010. Γιατί προειδοποιήσαμε ότι δεν θα έβγαινε. Και πράγματι, αποδείχθηκε πλήρως ότι δεν έβγαινε…

Μας έλεγαν: «περιμένετε δύο χρόνια και θα αρχίσει η ανάκαμψη»! Τους λέγαμε ότι η ύφεση θα βαθύνει. Και η ύφεση όχι μόνο επιδεινώθηκε, αλλά δεν θα ξεπεραστεί ούτε το 2012. Και η Ανάκαμψη, αναβάλλεται – άλλη μια φορά – για… του χρόνου!

Τους είχαμε πει ότι η πολιτική αυτή δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, θα έβλαπτε την Ευρώπη. Και αποδείχθηκε σωστό κι αυτό.

Τους είχαμε πει επίσης, ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά στη σωτηρία, αλλά πιο κοντά στη χρεοκοπία. Κι αυτό επαληθεύθηκε. Γι’ αυτό χρειάστηκε το κούρεμα τώρα…

Τους είπαμε τέλος, ότι η συνταγή του Μνημονίου θα κινδύνευε να απομονώσει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Κι αυτό, δυστυχώς, επαληθεύθηκε.

Οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις μας βγήκαν σωστές όταν τους λέγαμε ότι η Ελλάδα γλιστράει όλο και περισσότερο, στην καταστροφή.

Κι όταν έφτασε στην άκρη του γκρεμού, τι έπρεπε να κάνω; Να την αφήσω να πέσει για να βγω «δικαιωμένος»;

Είχαμε, λοιπόν, δίκιο όταν καταψηφίζαμε τη συνταγή του Μνημονίου το Μάιο του 2010. Αυτό πια το γνωρίζουν όλοι…

— Όπως είχαμε δίκιο και πριν ένα μήνα όταν ψηφίζαμε τη νέα δανειακή σύμβαση. * Γιατί τώρα το χρέος μας κουρεύεται, μειώνεται σημαντικά. Τότε ξεκίνησε μια πολιτική που αύξανε το χρέος μας.

* Τώρα οι τόκοι μειώνονται επίσης. Τότε μας αύξησαν τους τόκους.

* Τώρα η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται για είκοσι με τριάντα χρόνια. Τότε η αποπληρωμή του χρέους εξακολουθούσε να μας απειλεί κάθε έξι μήνες.

Κι έχεις ανθρώπους που τότε ψήφισαν το Μνημόνιο, τώρα να καταψηφίζουν το κούρεμα του χρέους και να μας κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω!

Η αλήθεια είναι ότι για να επιτύχει το κούρεμα ψηφίσαμε και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε. Αλλά ποτέ δεν βγήκαμε να πούμε στον Ελληνικό λαό, ότι αυτά είναι σωστά.

Αντίθετα, δεν σταματήσαμε να λέμε στους δανειστές μας, πως για να πιάσουμε τους στόχους μας πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα από το πρόγραμμα.

Να δώσουμε ανάσες στον ελληνικό λαό. Να δώσουμε ανάσες στην Ελληνική Οικονομία.

Να φέρουμε την Ανάκαμψη μιαν ώρα αρχύτερα. Να δώσουμε ελπίδα στους Έλληνες.

Αυτά λέγαμε από την αρχή. Αυτά επιμένουμε και σήμερα.

Μόνο που σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας. Σήμερα ο λόγος μας ακούγεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη.

Εκεί που μας είχαν όλοι ως παράδειγμα προς αποφυγήν, τώρα ξαφνικά άρχισε να δημιουργείται ένα κίνημα συμπάθειας για τη χώρα μας!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό πριν δύο χρόνια, ως «την πιο διεφθαρμένη χώρα» του κόσμου! Επί δύο χρόνια οι Έλληνες έχουν ακούσει όσες προσβολές δεν είχαν ακούσει όλους τους προηγούμενους αιώνες!

Ξαφνικά, το κλίμα για την Ελλάδα άλλαξε. Και πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα οι φωνές στο εξωτερικό, «είμαστε όλοι Έλληνες»!

Πώς έγινε αυτό, άραγε;

Αλλάξαμε και αλλάζουμε κάθε μέρα την εικόνα της Ελλάδας. Την παρουσιάζουμε πια ως το παράδειγμα μιας λανθασμένης πολιτικής που επιβλήθηκε και πρέπει να αλλάξει. Γιατί απειλεί σήμερα όλη την Ευρώπη με παρατεταμένη ύφεση. Και με

διάλυση ακόμα.

Και τώρα όλοι οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πως το λάθος που έγινε στην Ελλάδα απειλεί και τους ίδιους.

Φίλες και φίλοι,

Τώρα που η ολοκληρώθηκαν οι στόχοι που είχαμε θέσει το τελευταίο πεντάμηνο, κάποιοι προσπαθούν να μας χτυπήσουν με ανοησίες περί συγκυβέρνησης.

Ότι τάχα θέλουμε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Ότι τάχα έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ.

Να σας πω λοιπόν, πολύ καθαρά γιατί δεν επιδιώκουμε κανενός τύπου συγκυβέρνηση.

* Πρώτον, διότι θέλω να κυβερνήσουμε τη χώρα με λυμένα τα χέρια.

Όχι κάνοντας συμβιβασμούς σε κάθε βήμα.

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με άλλα κόμματα;

Σίγουρα δεν μπορούμε!

Θέλει, για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ να τα βάλει με τη διαπλοκή που το ίδιο εξέθρεψε; Ή θέλει να τα βάλει με τις συντεχνίες; Προσέξτε, όχι με τα συνδικάτα.

Με τις συντεχνίες που το ίδιο δημιούργησε, το ίδιο τις έκανε πανίσχυρες και το ίδιο δεν τόλμησε να τις αγγίξει την τελευταία διετία;

Σίγουρα δεν θέλει! Όλα αυτά τα προστάτευε πάντα και ακόμα τις προστατεύει…

Γι’ αυτό δεν θέλω να συγκυβερνήσουμε!

Δεν είναι από ματαιοδοξία. Είναι απλά από αίσθηση καθήκοντος. Θέλω να αλλάξω τα πάντα. Και δεν θα μπορέσω να τα αλλάξω όταν αναγκάζομαι να κυβερνήσω με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Δεν θα μπορέσω να τα αλλάξω όταν πρέπει να κυβερνώ πατώντας πάνω σε εύθραυστες ισορροπίες ενός ετοιμόρροπου κυβερνητικού συνασπισμού.

Κάποιοι ρωτάνε;

Και τι θα γίνει αν δεν πάρετε αυτοδυναμία;

Τους απαντώ: Τις παραμονές ενός πολιτικού αγώνα το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι τι θα συμβεί αν δεν επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί πρέπει να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας.

Τους απαντώ ακόμα: χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Και κυρίως δεν μπορούν να αλλάξουν όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα. Τους απαντώ επίσης: ότι χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορώ να έχω την

διαπραγματευτική ισχύ να πηγαίνω στο εξωτερικό ισχυρός.

Τους ρωτώ τέλος: Συγκυβερνώντας με το ΠΑΣΟΚ, πως θα τα βάλω με τα «αποστήματα» που λεηλατούν το δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον σε κάθε τομέα και κάθε λεπτό;

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να θέλει να σώσει τον εαυτό του μέσα από μια αναγκαστική συγκυβέρνηση μαζί μας. Αλλά εγώ δεν θέλω να σώσω το ΠΑΣΟΚ. Δεν με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να σωθεί η χώρα! Να σηκωθεί στα πόδια της. Και για να

το επιτύχω, θέλω τα χέρια λυμένα.

Η αυτοδυναμία δεν είναι απαραίτητη για μένα. Είναι απαραίτητη για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα.

Με την δανειακή συμφωνία κερδίσαμε χρόνο. Με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο, για να βγούμε από την κρίση.

Τον τελευταίο καιρό λέγονται και περίεργα πράγματα στην Ελλάδα. Κάποιοι ανακάλυψαν ξαφνικά τις δήθεν «αρετές» των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Αλλά η Ελλάδα δεν έχει μόνον ανάγκη από καλή διαχείριση. Σήμερα έχει, κυρίως, ανάγκη από μεγάλες ανατροπές. Και το ταχύτερο…

Και ρωτώ. Εγώ αυτή τη φορά: Πότε έγιναν μεγάλες ανατροπές από εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας; Ποτέ!

Από την Ελευθέριο Βενιζέλο, ως τον Παπάγο και από την Κωνσταντίνο Καραμανλή, κι ως τον Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα, οι μεγάλες αλλαγές στηρίχθηκαν πάντα σε ισχυρές κοινοβουλευτικές αυτοδυναμίες.

Ποτέ σε εύθραυστα κυβερνητικά σχήματα. Το ίδιο ισχύει και στη διεθνή εμπειρία: Από τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ ως τον

Κάρολο Ντε Γκωλ κι από τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως το Φρανσουά Μιτεράν, όλες οι κρίσιμες ανατροπές σε όλες τις δημοκρατικές χώρες έγιναν από ηγεσίες και κόμματα που είχαν μεγάλη αυτοδυναμία.

Εμείς στην Ελλάδα δεν θα φέρουμε απλώς μια κυβερνητική αλλαγή. Ετοιμάζουμε μια Νέα Μεταπολίτευση. Κι αυτό απαιτεί αυτοδυναμία.

Το αντίθετο της αυτοδυναμίας δεν είναι η συγκυβέρνηση. Είναι η αδυναμία! Και εμείς δεν θέλουμε την συγκυβέρνηση επειδή ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία!

Μας λένε κάποιοι: Μα δεν θέλετε εθνική συνεννόηση όταν ετοιμάζεστε να αλλάξετε τα πάντα; Απαντώ: Ασφαλώς και θέλουμε εθνική συνεννόηση. Και τη θέλουμε και θα την επιδιώξουμε! Όλη την Ελλάδα θα αγκαλιάσουμε!

Όμως άλλο πράγμα η εθνική συνεννόηση με όλους και εντελώς διαφορετικό η συγκυβέρνηση.

Εθνική συνεννόηση είναι να ακούς όλες τις γνώμες και να λαμβάνεις τα πάντα υπ’ όψιν. Αλλά κάποιος πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις σταθμίζοντας το εθνικό συμφέρον. Όχι να θυσιάζει το εθνικό συμφέρον στο βωμό των μικροκομματικών συμβιβασμών που του επιβάλλει η συγκυβέρνηση.

Με τέτοια παζάρια δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Και κυρίως, με τέτοια παζάρια δεν μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα…

Τέλος λένε κάποιοι: Μα το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει αρχηγό τώρα. Κι ίσως είναι πιο συνεργάσιμο.

Το ευχόμαστε να είναι πιο συνεργάσιμο. Και το ελπίζουμε. Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του και δεν θα μπούμε εμείς στα εσωτερικά του. Αλλά όλοι οι επίδοξοι αρχηγοί του στήριξαν πλήρως όλα τα σφάλματα του κ. Παπανδρέου την προηγούμενη διετία.

Υπήρχαν κι αυτοί που μας διαβεβαίωναν ότι θα βγούμε στις αγορές το τέλος του 2011. Υπήρχαν κι αυτοί που μας έλεγαν ότι «έβαλαν πάτο στο βαρέλι πέρσι τον Ιούνιο». Κι ύστερα έφυγε ο πάτος τελείως! Υπήρχαν κι αυτοί που στήριξαν την

ολέθρια απόφαση για δημοψήφισμα. Μέχρι που άλλαξαν γνώμη αφότου είχε γίνει η ζημιά…

Υπάρχουν όλοι αυτοί που υποστήριξαν τον ολέθριο νόμο για την Ιθαγένεια. Ο οποίος κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τους λαθρομετανάστες…

Υπάρχουν όλοι αυτοί που στήριξαν κι ακόμα στηρίζουν τις ασύδοτες συντεχνίες. Υπάρχουν κι όλοι αυτοί που φώναζαν μαζί με τον κ. Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2009 «λεφτά υπάρχουν»!

Αυτή είναι η «υπευθυνότητα» με την οποία θέλουν κάποιοι να συγκυβερνήσω; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

* Τέλος, θέλω να δημιουργήσουμε από την πρώτη μέρα ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Το οποίο ως το τέλος της πρώτης τετραετίας θα έχει γίνει ακόμα πιο μικρό. Ξέρω ότι το ίδιο – μια μικρή και επιτελικού χαρακτήρα κυβέρνηση – θέλει ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Πώς θα τη φτιάξουμε, αν πρέπει να μοιράζουμε υπουργεία σε διάφορους κυβερνητικούς εταίρους;

Και πως θα αποδίδει η κυβέρνηση συνολικά, αν είναι μοιρασμένη σε κομματικά φέουδα;

Κι αν κάποιος υπουργός δεν αποδίδει, πως θα τον αλλάζουμε χωρίς να ανατρέπουμε όλες τις ισορροπίες;

Ο Ελληνικός λαός θέλει ο τόπος θα κυβερνηθεί. Και η νέα κυβέρνηση να ανατρέψει όλα όσα πρέπει να ανατραπούν. Κι αυτό απαιτεί αυτοδυναμία όχι παρατεταμένη κυβερνητική αδυναμία. Τελεία και παύλα!

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα μπορούμε να λέμε και πράγματα που λίγο πριν δεν μπορούσαμε. Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη! Αυτό δεν είναι πια ένα συνηθισμένο κλισέ. Τώρα πλέον είναι γεωπολιτική επιταγή!

Όλος ο Μεσογειακός περίγυρός μας αποσταθεροποιείται. Ακόμα και άλλα κράτη χωρίς τα δικά μας προβλήματα νιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη της Ευρώπης, μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Δείτε την Κύπρο. Μόλις μπήκε στην Ευρώπη ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σήμερα μοιράζει συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, έχει γίνει το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σπεύδουν να την

προσεγγίσουν πολύ ισχυρά κράτη.

Σας ρωτώ: Θα κατάφερνε η Κύπρος να διακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη; Και θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε τώρα σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;

Θα σας πω και κάτι που δεν λέγεται ανοικτά ακόμα, αλλά που όλο και περισσότεροι το συνειδητοποιούν:

Τα αποθέματα που είναι γνωστό πια ότι υπάρχουν μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και πολύ κοντά σε ελληνικό έδαφος, είναι πολύ σημαντικά. Σε αξία παρά πολύ σημαντικά! Χωρίς την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας ούτε εμείς ούτε η Κύπρος θα

μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους.

Με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας, όχι μόνο θα μας λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν να μας φέρουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι ήμασταν πριν. Και σε πολύ πιο υγιείς βάσεις.

Η Ελλάδα κινδύνεψε κάποια στιγμή – και ακόμα ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει τελείως – να γίνει ο αδύνατος κρίκος της Ευρώπης.

Ενώ μπορεί να γίνει το προπύργιο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή. Και μαζί με την Κύπρο, ο Ελληνισμός να αποκτήσει τεράστιο βάρος και επιρροή στην περιοχή του. Αυτό το έχουμε ανάγκη. Και θα το επιτύχουμε. Και εδώ η ευρωπαϊκή ομπρέλα μας είναι απολύτως απαραίτητη. Γι’ αυτό δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα.

Και κάτι ακόμα: Λένε κάποιοι ότι η Ευρώπη μας έχει ανάγκη, άρα δεν επρόκειτο ποτέ να μας διώξει. Επικαλούνται μάλιστα και μιαν έρευνα ότι η απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ θα στοίχιζε στην Ένωση κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Μόνο που διαβάζουν με λάθος τρόπο τα νούμερα. Γιατί η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι το κόστος παραμονής μιας «δυσλειτουργικής» Ελλάδας μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Και μπορούσε να σημαίνει, ότι όσο θα περνούσε ο καιρός, μια

«δυσλειτουργική» Ελλάδα θα γινόταν όλο και πιο «επιζήμια» για την Ευρώπη.

Και άρα κάποιοι θα μπορούσαν να το επικαλεστούν για να εκδιωχθεί η Ελλάδα μιαν ώρα αρχύτερα. Πριν η ζημιά μεγαλώσει κι άλλο.

Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να πάψει να είναι «δυσλειτουργική» όπως λένε. Θέλουμε να εξυγιανθεί, να γίνει ανταγωνιστική. Να μετατραπεί από αδύναμο κρίκο της Ευρώπης σε πολύτιμο εταίρο

.

Θέλουμε να επιτύχει τους στόχους της. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχει τους στόχους της. Μόνο που αυτό απαιτεί, όχι εμείς να εκβιάζουμε τους εταίρους μας ή οι εταίροι μας να εκβιάζουν εμάς, αλλά όλοι μαζί να βοηθήσουν

ώστε στην Ελλάδα να υπάρξει άμεσα Ανάκαμψη. Να νιώσει την Ανάκαμψη η ελληνική Οικονομία. Και να νιώσουν ξανά την Ελπίδα οι Έλληνες, για να προστατέψουμε την κοινωνική συνοχή του λαού μας.

Τέλος, υπήρξαν κάποιοι εκτός Ελλάδος που επέλεξαν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Η άποψη αυτή κέρδισε έδαφος, ιδιαίτερα μετά την ολέθρια απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Και θα ήταν καταστροφικό και για την ίδια την

Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως μερικοί επιδίωκαν ακριβώς αυτό: να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πρόσχημα για να διαλύσουν την Ευρώπη! Αυτό θα ήταν ολέθριο για την Ελλάδα. Αλλά και για την Ευρώπη.

Με τη στήριξη της νέας δανειακής σύμβασης αποτρέψαμε αυτά τα σχέδια. Και οι απόψεις αυτές, υπάρχουν ακόμα, αλλά δεν κυριαρχούν πια μέσα στην Ευρώπη. Τώρα αλλάζουν οι ισορροπίες και στην Ευρώπη! Αλλά αυτή τη φορά αλλάζουν προς

όφελος της Ελλάδας.

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχουν κι αυτοί που κερδοσκοπούν πάνω στην απελπισία του Ελληνικού λαού. Και συγκρούονται μαζί μας επειδή ακριβώς προσπαθούμε να δώσουμε διέξοδο και Ελπίδα. Μιλάω κυρίως για την Αριστερά, που δεν προτείνει κάτι διαφορετικό, προσπαθεί α εκμεταλλευτεί την απελπισία του κόσμου. Ποντάρει στην εξαθλίωσή του και

προσπαθεί να την κεφαλαιοποιήσει.

Οι ίδιοι δεν ασκούν Πολιτική. Είναι οι μόνιμοι «προφήτες» της συμφοράς, όχι οι πρωτοπόροι μιας άλλης πορείας για τη χώρα.

Δεν ασκούν Πολιτική, γιατί δεν μπορούν. Κι όταν το προσπάθησαν είδαμε κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Όπως τότε που υπόσχονταν να μας φέρουν… φτηνό πετρέλαιο από τον Ούγκο Τσάβες! Το θυμάστε;

Δεν ασκούν Πολιτική, γιατί βρίσκονται οι ίδιοι σε πλήρη σύγχυση. Το βλέπουμε κάθε μέρα: Όταν τη μια διαφωνούν με την Ευρώπη, και την άλλη προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη. Όταν από τη μία ψηφίζουν όχι σε όλα, ακόμα

και στο κούρεμα του χρέους, και από την άλλη χαρακτηρίζουν το κούρεμα ανάσα για τη χώρα…

Κάποιοι απ’ αυτούς Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θέλουν το ευρώ. Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο δεν το θέλουν ή δεν τους νοιάζει. Και την Κυριακή ξεκουράζονται και το σκέφτονται…

Κι επειδή οι ίδιοι βρίσκονται σε σύγχυση, προσπαθούν να επιτείνουν τη σύγχυση του κόσμου. Και να τη μετατρέψουν σε απελπισία. Η οποία είναι ο χειρότερος σύμβουλος για ένα λαό. Αλλά αυτή ακριβώς τη σύγχυση και την απελπισία επιδιώκουν.

Δεν κυβέρνησαν ποτέ τη χώρα, αλλά ήταν οι ίδιοι υποστηρικτές όλων των δεινών που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ. Έδιωξαν επιχειρήσεις από την Ελλάδα. Έδιωξαν επενδύσεις από την Ελλάδα. Έδιωξαν τουρίστες από την Ελλάδα. Επέβαλαν ακαμψία

στις αγορές. Έκαναν τα πάντα για να μην έρθουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Επέβαλαν προνόμια για λίγους, που τα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι. Έκαναν τις συντεχνίες παντοδύναμες. Προστάτεψαν ή ανέχθηκαν το όργιο των κουκουλοφόρων.

Και βρίσκονται σε τέτοια σύγχυση και τέτοια ανυποληψία που ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Ακόμα και τώρα που βρίσκονται σε πρόσκαιρη δημοσκοπική άνοδο, είναι βαθιά διασπασμένοι. Και δεν μιλάνε μεταξύ τους. Κι όσο πιο ισχυρή νιώθει η κάθε «συνιστώσα» τους, τόσο περισσότερο διασπώνται.

Μέχρι τώρα ασκούσαν οξύτατη και υποκριτική κριτική προς εμάς. Και απάντηση δεν έπαιρναν.

Τώρα θα μάθουν ότι δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο! Κι ότι δημοκρατία σημαίνει όχι μόνο να ασκείς κριτική, αλλά να δέχεσαι και κριτική.

Τους το λέμε λοιπόν, ευθέως: Οι ίδιοι δεν είναι υπεράνω κριτικής! Οι ίδιοι δεν είναι «ανεύθυνοι». Είναι βασικοί υπεύθυνοι για την κρίση που μας οδήγησαν και τα δεινά που ζούμε.

Είναι και κάτι παραπάνω: Αδιόρθωτοι! Διότι τώρα που είναι απαραίτητο η χώρα να ορθοποδήσει, εκείνοι σπέρνουν τη σύγχυση και καλλιεργούν την απελπισία. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι βγάλαμε συμπεράσματα από τα λάθη του παρελθόντος.

Εκείνοι θεωρούν τα λάθη τους ως… «αρετή»! Και τα υπερασπίζονται ακόμα: Υπερασπίζονται το δικαίωμα των κουκουλοφόρων να καίνε την πόλη κατά βούληση. Αλλά όχι και το δικαίωμα των πολιτών σε ασφάλεια.

— Υπερασπίζονται το δικαίωμα ελάχιστων ατόμων κάθε μέρα να κάνουν την «επαναστατική τους γυμναστική» και να παραλύουν την πόλη. Αλλά όχι το δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

— Υπερασπίζονται το δικαίωμα στο παραεμπόριο! Αλλά όχι το δικαίωμα σε νόμιμους καταστηματάρχες να επιβιώνουν.

— Υπερασπίζονται το δικαίωμα συμμοριών να χρησιμοποιούν τους Πανεπιστημιακούς χώρους ως άσυλο της εγκληματικής δραστηριότητάς τους. Αλλά όχι το δικαίωμα εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

— Υποστηρίζουν κάθε είδους παρανομία και παρανόμους, αλλά όχι το δικαίωμα στη νομιμότητα και την ασφάλεια. Έχουν ενοχοποιήσει την έννοια της ασφάλειας. Όπως έχουν ενοχοποιήσει την

επιχειρηματικότητα. Κι ύστερα αναρωτούνται πως φτάσαμε ως εδώ…

— Υποστηρίζουν κάθε μηδενιστική απαξίωση της Ελληνικής Ιστορίας.

Τους το λέω καθαρά: αυτά τελείωσαν!

Η δημοκρατία μας δεν σηκώνει ούτε ασυδοσία κουκουλοφόρων, ούτε άσυλα εγκληματικής συμπεριφοράς, ούτε διαστρεβλώσεις στα βιβλία Ιστορίας, όπου η Γενοκτονία σε βάρος ελληνικών πληθυσμών μετατρέπεται σε… τουριστικό ατύχημα

«συνωστισμού» στην προκυμαία της Σμύρνης.

Και τους λέω και κάτι ακόμα: Τον τελευταίο καιρό βεβηλώνουν και τις εθνικές επετείους.

Λίγα χρόνια πριν μάζευαν υπογραφές να σταματήσουν τις παρελάσεις στις εθνικές επετείους. Δεν έπεισαν κανένα τότε. Τώρα προσπαθούν να τις σταματήσουν εντελώς! Και δια της βίας…

Τους το λέω καθαρά: Να το κόψουν αυτό το επικίνδυνο «βιολί» που άρχισαν. Οι εθνικές επέτειοι είναι τμήμα της παράδοσης του λαού μας. Είναι εκδηλώσεις ιμής σε αγώνες Ελευθερίας και τόνωσης της εθνικής μνήμης. Είναι και αναβάπτιση της νεολαίας στα ιδεώδη της πατρίδας και της Ελευθερίας. Δεν ξέρω τι θέλουν εκείνοι. Εμείς πάντως δεν θέλουμε λαό χωρίς μνήμη.

Ούτε νεολαία χωρίς ιδανικά Ελευθερίας.

Τιμούμε την ιδεολογία καθενός, σεβόματε τις απόψεις όλων, αλλά όποιος υπονομεύει τη συλλογική μνήμη και το ηθικό του ελληνικού λαού θα μας βρει απέναντι.

Όποιος καλλιεργεί τη σύγχυση και κερδοσκοπεί πάνω στην απελπισία θα μας βρει απέναντι.

Αυτή η χώρα έχει και ραχοκοκαλιά και ταυτότητα. Όποιος θέλει να της σπάσει τη ραχοκοκαλιά και να της σβήσει την ταυτότητα, θα μας βρει απέναντι.

Το τελευταίο που θέλω να σας πω, φίλες και φίλοι, είναι ότι ξέρουμε πολύ καλά ότι ο λαός μας δοκιμάζεται. Και ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα. Το ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι το αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες: — Εμείς δεν γυρίζουμε παραμονές εκλογών να κραυγάζουμε «λεφτά υπάρχουν».

— Λέμε σκληρές αλήθειες στον Ελληνικό λαό.

— Δεν διστάζουμε να τα βάλουμε με τον ανεύθυνο λαϊκισμό. — Και δεν διστάζουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. — Εμείς δεν γυρνάμε στην Ελλάδα να υπερασπιζόμαστε τα καλά της ατέλειωτης ύφεσης, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε ότι μπορούμε να πείσουμε την Ευρώπη για να την ανάγκη άμεσης Ανάκαμψης.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τρείς άμεσες προτεραιότητες:

* Να αποκαταστήσουμε τις αδικίες με τις χαμηλές συντάξεις. Κόπηκαν πολύ κι αυτό είναι άδικο και υφεσιακό. Την τελευταία φορά αποτρέψαμε να κοπούν κι άλλο οι χαμηλές συντάξεις. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο

βήμα. Να αποκαταστήσουμε τις χαμηλές συντάξεις μέχρι τα 700 Ευρώ…

Έχουμε ήδη προτείνει κάποια μέτρα οριστικής εξυγίανσης των ταμείων. Δίνοντας τους δημόσια περιουσία. Που πρέπει, όμως, να αξιοποιηθεί για να μπορεί να αποδίδει εισοδήματα και κεφαλαιακά κέρδη.

Δεν θα δώσουμε «παροχές» για να τις πάρουμε πίσω λίγο αργότερα, όπως γινόταν ως πρόσφατα. Θα αποκαταστήσουμε τη βιωσιμότητα των ταμείων κι αυτό θα επιτρέψει ό,τι δίνεται να είναι μόνιμο και σταθερό.

Το ίδιο ισχύει για τα πολυτεκνικά επιδόματα. Αυτά που δόθηκαν επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας έπιασαν τόπο! Είχε αρχίσει να σημειώνεται αντιστροφή της δημογραφικής γήρανσης. Τώρα δεν θα διστάσουμε, να επενδύσουμε πραγματικά στην

πολυτεκνική οικογένεια. Αλλά αυτό προϋποθέτει να αρχίσει τουλάχιστον η Ανάκαμψη, για να απελευθερωθούν πόροι. Εμείς δεν τάζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν…

* Άμεση προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι η Ανάκαμψη. Με κοινοτικούς πόρους με διαρθρωτικές αλλαγές, με φορολογικές αλλαγές. Όσο ανακόπτεται η ύφεση, όσο σταματά η αύξηση της ανεργίας, τόσο θα αρχίσουν να βελτιώνονται απότομα όλα τα

μεγέθη του Προϋπολογισμού. Εδώ προτεραιότητα έχει η Οικοδομή και ο κατασκευαστικός κλάδος που έχει παραλύσει. Να σκεφτείτε ότι μέσα στο 2011 η κατανάλωση τσιμέντου και σίδερου ήταν το 15% της αντίστοιχης κατανάλωσης του

2007. Μέσα σε πέντε χρόνια έπεσε στο ένα έβδομο περίπου!

Να θυμάστε πως όταν αρχίσει η ανάκαμψη, αυτόματα θα μειωθεί το έλλειμμα και θα βελτιωθούν τα οικονομικά και των ασφαλιστικών ταμείων. Ενώ η Οικονομία θα αντέξει πολύ καλύτερα και θα προσαρμοστεί πολύ ταχύτερα στις διαρθρωτικές

αλλαγές που έχει ανάγκη για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

* Η τρίτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα εύκολα, δηλαδή την κατάργηση του Νόμου για την Ιθαγένεια που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 και μετατρέπει την Ελλάδα σε «μαγνήτη προσέλκυσης

παράνομων μεταναστών. Αυτά τα ’χουμε πει και θα γίνουν αμέσως…

Μιλάω για μια ευρύτερη στρατηγική να ανακτήσουμε το κέντρο της Αθήνας – και άλλων πόλεων – περιοχές δηλαδή που, να το πούμε καθαρά, βρίσκονται πια εκτός ελέγχου.

Κι ακόμα, να σταματήσουμε πλήρως το παραεμπόριο. Και βεβαίως, να πείσουμε τους εταίρους μας για μια πανευρωπαϊκή πολιτική επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών. Και φυσικά να ελέγξουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας.

Μιλάω επίσης και για μια εκκαθάριση όλων των κέντρων όπου υπάρχει το ακαταδίωκτο στην εγκληματική συμπεριφορά. Μιλάω και για την αλλαγή όλου του δικονομικού πλαισίου που εμποδίζει την αστυνόμευση και αποθρασύνει τους

εγκληματίες.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να δούμε τι δουλεύει σε άλλες δημοκρατικές χώρες και να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας.

Ορισμένα απ’ αυτά, θα γίνουν αμέσως. Άλλα θα χρειαστούν χρόνο για να ολοκληρωθούν. Όλα όμως θα ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας. Και κάτι τελευταίο: υποσχέθηκα να βγάλω τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους.

Να δούμε ποιοι είναι. Και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους. Να θυμάστε αυτή μου την υπόσχεση. Οι Έλληνες δεν τρομοκρατούνται! και οι Έλληνες δεν κρύβουν τα πρόσωπά τους…

Φίλες και φίλοι,

Η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, είναι η μόνη σταθερή δύναμη που δίνει προοπτική και σιγουριά, σε μια κοινωνία που κλυδωνίζεται και σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη πείσει ότι δεν είναι ίδια με τους άλλους. Γι’ αυτό και τώρα προσπαθούν απεγνωσμένα να παρουσιάσουν σενάρια

«συγκυβέρνησης» με το ΠΑΣΟΚ. Δεν τους ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Τους ενδιαφέρει πως θα διασωθεί το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι από αυτό θα μπορούσε να διασωθεί, τέλος πάντων…

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο θα καταλαβαίνει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, πως όποιος επιμένει να μιλάει για «συγκυβέρνηση», δεν θέλει να αλλάξει τίποτε. Και πως απλά προσπαθεί να εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει τα

πάντα.

Μάταια όμως!

Γιατί όσο θα πλησιάζει η μέρα της κάλπης, τόσο θα διαλύονται τα σύννεφα της σύγχυσης. Τόσο ο λαός θα συσπειρώνεται γύρω από τα τέσσερα πράγματα που μόνο η Νέα Δημοκρατία προσφέρει σήμερα:

— Πρώτον, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την πρώτη στιγμή. Αυτό μόνο αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το προσφέρει. Δεύτερον, η κοινωνική συνοχή της πρέπει να αποκατασταθεί από την επόμενη

μέρα.

Αυτό, επίσης μόνον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το επιτύχει. Άλλωστε το έχουμε αναδείξει ως προτεραιότητα εδώ και δύο χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ ξέχασε την Κοινωνική συνοχή εδώ και πολύ καιρό. Και η Αριστερά θέλει τους Έλληνες διχασμένους, όχι

ενωμένους, για να μπορεί να επενδύει πάνω στην απελπισία τους…

— Τρίτον, η Ανάκαμψη πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο. Αυτό αποτελεί «σημαία» της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έδωσε στην Ανάκαμψη καμία σημασία. Και η Αριστερά δεν ενδιαφέρεται για την Ανάκαμψη. Θέλει τους Έλληνες απελπισμένους

και κάνει ό,τι μπορεί να τους κρατήσει απελπισμένους ώστε να λεηλατεί τον καημό και τον πόνο τους. Γιατί στην Ελλάδα η Αριστερά έχει απαγορέψει την Ελπίδα! Ενώ η Ελπίδα για κάθε Έλληνα είναι το κυρίαρχο σύμβολο του αγώνα της Νέας

Δημοκρατίας.

— Τέταρτον, πρέπει η χώρα να μπει στο δρόμο της Νέας Μεταπολίτευσης και της υγιούς Ανάπτυξης το ταχύτερο. Με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Όχι με δανεικά πια.

Αυτά τα τέσσερα πράγματα ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η Ελλάδα τα χρειάζεται επειγόντως και ότι μόνο η παράταξή μας τα προσφέρει.

Μην αμφιβάλλετε -ο λαός θα κάνει τη σωστή επιλογή. Οι Έλληνες, ανάμεσα στην απελπισία και την Ελπίδα ξέρετε τι θα διαλέξουν. Ανάμεσα στη σταθερή προοπτική και το χάος, ξέρετε τι θα διαλέξουν. Ανάμεσα στα «παχιά» τα λόγια και την αλήθεια, αυτή τη φορά, ξέρετε τι θα διαλέξουν.

Οι Έλληνες κάηκαν πολλές φορές από τα «παχιά λόγια». Και τώρα ζητούν τρία πράγματα: Ζητούν Αλήθεια. Ζητούν Ελπίδα. Και αναζητούν αυτόν που θα τους πει την Αλήθεια και θα τους δώσει Ελπίδα.

Οι Έλληνες κατάλαβαν πια ότι δεν υπάρχει «ιδιωτικός παράδεισος» για τον καθένα ξεχωριστά. Οι «ιδιωτικοί παράδεισοι» είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση που φέρνει την Κόλαση για όλους! Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο λαός μας καταλαβαίνει πως είτε όλοι μαζί θα σωθούμε είτε όλοι μαζί θα χαθούμε. Γι’ αυτό και είναι έτοιμος να ακούσει το λόγο της Αλήθειας που και να

ακολουθήσει το δρόμο της Ελπίδας.

Δύναμή μας, λοιπόν, είναι η σταθερότητα που προσφέρουμε. Δύναμή μας είναι η αλήθεια που λέμε.

Δύναμή μας είναι η Ελπίδα που δίνουμε

Σήμερα αρχίζει μια μακρά πορεία μας προς τον Ελληνικό λαό.

Για να του πούμε αυτά που πρέπει να του πούμε.

Για να τα δώσουμε αυτά που οφείλουμε να του δώσουμε.

Για να πάρουμε αυτά που έχουμε ανάγκη, για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντί

του: Ισχυρή και σαφή εντολή να τα αλλάξουμε όλα!

— Σας θέλω όλους στην πρώτη γραμμή.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν «μετόπισθεν».

— Σας θέλω όλους αποφασισμένους. Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν ενδοιασμοί.

Υπάρχει μόνο πίστη και ενότητα.

— Σας θέλω όλους δίπλα στο λαό. Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν «κομματικά γραφεία». Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός.

Είμαι αποφασισμένος για μεγάλες αλλαγές και τομές.

Ξέρετε ποιος είμαι.

Ξέρετε από πού προέρχομαι και από τι πέρασα για να βρεθώ εδώ.

Δώστε μου τη δύναμη να αλλάξω την Ελλάδα!

Αυτό θα είναι το μήνυμά μου στον Ελληνικό λαό.

Κι εκείνος θα επιλέξει.

Με τη βοήθεια του Θεού, θα νικήσουμε.

Για το καλό της Ελλάδας!

Αυτή μας εμπνέει. Αυτήν υπηρετούμε.

Την Ελλάδα και τα ιδανικά μας.

Τα ιδανικά Ελευθερίας, Δικαιοσύνης, Αξιοσύνης,Ιδανικά προσωπικής Αξιοπρέπειας και συλλογικής Υπερηφάνειας ως έθνους, Ιδανικά Αλληλεγγύης. Ιδανικά Πατρίδας! Ιδανικά Ελληνικά και Παγκόσμια ταυτόχρονα. Γιατί εμάς, σε αντίθεση με άλλους, μας εμπνέουν ιδανικά, όχι δόγματα! Μας κερδίζει η Αλήθεια, όχι η Προπαγάνδα.Μας καθοδηγεί η φωνή της Συνείδησής μας, όχι η κομματική σκοπιμότητα.Μας συναρπάζει η Ελπίδα, όχι η καλλιεργούμενη Απελπισία.Να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε για το καλό της Ελλάδας.Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους μας!»