Το γαϊτανάκι των επεισοδίων που προαναγγέλλονται μέσω του Διαδικτύου και προκαλούνται στη συνέχεια από μερικές δεκάδες διαδηλωτές έσυρε χθες η Ρόδος. Η παρέλαση για τον εορτασμό της 64ης επετείου από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

Τα επεισόδια είχαν προαναγγελθεί πριν από πολλές ημέρες, κυρίως μέσω facebook, αλλά και από διάφορα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και κατά συνέπεια η Αστυνομία γνώριζε ότι επρόκειτο να συμβούν. Παρ’ όλα αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν αποδείχθηκαν ανεπαρκή.

Μια ομάδα διαδηλωτών μόλις άρχισε η παρέλαση διέσπασε τον αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκε με γιαούρτια, αυγά και μπουκάλια με νερό εναντίον των εκπροσώπων των Αρχών που βρίσκονταν πάνω εξέδρα των επισήμων. Προκλήθηκε μεγάλη ένταση και από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών τραυματίστηκε στο μάτι ένας στρατονόμος ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

ΓΝΩΣΤΟΙ. Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων είναι πρόσωπα γνωστά στην τοπική κοινωνία κυρίως από τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις και πορείες τον τελευταίο καιρό και αρκετοί από αυτούς εκφράζουν ακροδεξιές απόψεις, χωρίς να ανήκουν σε συγκεκριμένο κόμμα ή σχηματισμό. Εμφανίστηκαν στον χώρο της παρέλασης κρατώντας τεράστιες ελληνικές σημαίες.

Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής (που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση) Νικ. Χαλκιώτης, οι βουλευτές Δ. Καραγκούνης, Γ. Κοραντής, Γ. Κασσάρας και Μ. Ιατρίδη, όπως επίσης ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου Στ. Κουσουρνάς και άλλοι.

ΦΥΓΑΔΕΥΤΗΚΑΝ. Μόλις έγινε η επίθεση των διαδηλωτών, όλοι οι επίσημοι φυγαδεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας και στην εξέδρα παρέμειναν οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από τις διαδηλώσεις. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στεφάνι στον Βωμό της Πατρίδας, ενώ προχθές είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Για αρκετή ώρα μια ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε την είσοδο

του κτιρίου της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για δύο ώρες οι βουλευτές και άλλοι παράγοντες.