Υστερα από ένα σχετικά ήπιο μέχρι τώρα χειμώνα, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και τους -25 βαθμούς ή ακόμα χαμηλότερα σε κάποιιες περιοχές, αιφνιδίασε τους κατοίκους.

Οι θερμοκρασίες σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ σε πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Χιονοπτώσεις, παγετός και διακοπές ηλεκτροδότησης σε Ουκρανία, Πολωνία, Σερβία και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Μέχρι χθες, πέθαναν 30 άνθρωποι στην Ουκρανία (οι περισσότεροι ήταν άστεγοι) και άλλοι 500 χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια για κρυοπαγήματα και υποθερμία. Οι θερμοκρασίες ήταν γύρω στους -20 βαθμούς, στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους σε καταφύγια που άνοιξαν οι Αρχές για τα ευπαθή τμήματα του πληθυσμού.

Οι Αρχές κάνουν επίσης έκκληση στους πολίτες να παραμένουν μέσα στο σπίτι τους ή έστω να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις μετακινήσεις τους.

Τέσσερις είναι οι νεκροί στη Ρουμανία όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από το χιόνι σε μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Δέκα άστεγοι και ηλικιωμένοι πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -25 βαθμούς.

Στη Σερβία, τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο έως τώρα απολογισμός της κακοκαιρίας, η οποία έχει θέσει 14 περιφέρειες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οδικές αρτηρίες έχουν προβλήματα λόγω του συσσωρευμένου χιονιού, ενώ ούτε στις πόλεις είναι καλύτερη η κατάσταση καθώς συχνές είναι οι διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Ένας νεκρός και προβλήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα καταγράφονται στη Βουλγαρία, όπως επίσης και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Τμήμα του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί από την Τουρκία στη Βουλγαρία και την Ελλάδα έκλεισε, εξαιτίας έντονης χιονόπτωσης.

Σχεδόν 200 πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν και ένα αθλητικό κέντρο της πόλης μετετράπη σε προσωρινό καταφύγιο για περίπου 350 άστεγους.

Η θερμοκρασία στην επαρχεία Καρς της Τουρκίας έπεσε στους -25 βαθμούς το βράδυ της Κυριακής.

Κινητοποίηση για την προσωρινή στέγαση χιλιάδων αστέγων υπάρχει και στην Τσεχία, όπου προκλήθηκαν προβλήματα στις συγκοινωνίες λόγω του ψύχους.