Υποψηφιότητα για τα Χρυσά Κολάρα – τα Οσκαρ των σκύλων – διεκδικεί πλέον το θηλυκό ντόμπερμαν Μπλάκι που συμμετέχει στην ταινία «Hugo» ύστερα από εκστρατεία που ξεκίνησε ο σκηνοθέτης της Μάρτιν Σκορσέζε. Αν και το φιλμ είναι υποψήφιο για 11 Οσκαρ, ο Σκορσέζε ενδιαφέρεται και για τον τετράποδο ηθοποιό του.

Προφανώς ο σκηνοθέτης ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Αγκι, το ψηλοπόδαρο Τζακ Ράσελ τεριέ, μετέχει στα βραβεία με δύο υποψηφιότητες για την ερμηνεία του στον «Artist» και στο «Νερό για ελέφαντες», ενώ η Μπλάκι έμεινε εκτός.

Ο σκηνοθέτης με επιστολή που έστειλε στους «LA Times» διαμαρτυρήθηκε επειδή η Μπλάκι δεν συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία «Καλύτερη ερμηνεία σκύλου σε ταινία». Με την παρέμβασή του μέσω της εφημερίδας θέλησε να δραστηριοποιήσει τους αναγνώστες, ώστε με τη σειρά τους να απευθυνθούν στους διοργανωτές των βραβείων (θα απονεμηθούν στις 13 Φεβρουαρίου) για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του ντόμπερμαν.

«Εντάξει, τα Τζακ Ράσελ τεριέ είναι μικρά και χαριτωμένα. Τα ντόμπερμαν είναι τεράστια και πανέμορφα. Ο Αγκι παίζει μια χαριτωμένη μασκότ που κάνει κόλπα και σώζει τη ζωή του αφεντικού του σε μια από τις ταινίες, ενώ η Μπλάκι δίνει μια ασυμβίβαστη ερμηνεία ως άγριος φύλακας που τρομοκρατεί παιδιά. Νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε πού το πάω», έγραψε ο Σκορσέζε στο άρθρο του.

«Είμαι περήφανος για την Μπλάκι που τόλμησε να ρισκάρει και διακινδύνευσε να χάσει τη συμπάθεια του κοινού. Απλώς να πω ότι στα γυρίσματα απέκτησε ένα ταιριαστό ψευδώνυμο: «Πολίτης Κύων» (αναφορά στον «Πολίτη Κέιν»). Εν ολίγοις, διαμαρτύρομαι για την απουσία της Μπλάκι του ντόμπερμαν από τις πρώτες υποψηφιότητες για Χρυσό Κολάρο», ανέφερε ο Σκορσέζε.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για σκύλους «Dog Daily News», που διοργανώνει τα Χρυσά Κολάρα, δέχθηκε να είναι η Μπλάκι μεταξύ των υποψηφίων υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 500 ατόμων. Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσω της επίσημης σελίδας του εντύπου στο facebook ξεπέρασαν το πλαφόν και πλέον η Μπλάκι είναι διεκδικητής Χρυσού Κολάρου. Αλλοι υποψήφιοι για βραβείο καλύτερου σκύλου σε κινηματογραφική ταινία είναι οι Κόσμο (Αρθουρ στους «Πρωτάρηδες»), Ντένβερ (Σκέλετορ στο «50/50») και Χάμερ (Ντόλτσε στο «Young Adult»).