Στον Ζαν Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν και το βιβλίο του «Φυσιολογία της γεύσης» (1825) ανήκουν οι αφορισμοί που ακολουθούν (μετάφραση: Παναγιώτης Δασκαλόπουλος):
– «Πες μου τι τρως και θα σου πω τι είσαι».
– «Οποιος δέχεται τους φίλους του στο σπίτι και δεν φροντίζει προσωπικά το γεύμα που ετοιμάζεται γι’ αυτούς, δεν είναι άξιος να έχει φίλους».
– «Η κουζίνα είναι η αρχαιότερη τέχνη γιατί ο Αδάμ γεννήθηκε νηστικός».
-«Η μοίρα των εθνών εξαρτάται από τη διατροφή τους».
-«Το τραπέζι είναι το μόνο μέρος στο οποίο ποτέ δεν πλήττει κανείς την πρώτη ώρα».
-«Γίνεσαι μάγειρας αλλά γεννιέσαι ψήστης».
-«Οπως κι αν φανταζόμαστε τη λαιμαργία, της αξίζουν μόνο το εγκώμιο και η ενθάρρυνση».
-«Ενα γεύμα χωρίς τυρί είναι μια ωραία γυναίκα που της λείπει ένα μάτι».