Μηνιαίο έλεγχο της κυβέρνησης από τη Βουλή για τα πεπραγμένα της – υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί ανασχηματισμός της – ζητεί η Αννα Διαμαντοπούλου με νέα πολιτική παρέμβασή της, η οποία δεν είναι τυχαίο ότι έγινε μόλις μία ημέρα μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και εν μέσω της συζήτησης για ορισμό επιτρόπου επί των δημοσιονομικών.

Ουσιαστικά η υπουργός θεωρεί ότι η απάντηση της χώρας στις προκλητικές αξιώσεις περί επιτροπείας πρέπει να βρίσκεται στη δέσμευση της κυβέρνησης να ελέγχεται από το Κοινοβούλιο για την υλοποίηση των στόχων της σε τακτική βάση.

Για την ίδια, δεν επαρκούν οι διαπιστώσεις και μόνο ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων των πολιτικών αρχηγών εφόσον και οι τρεις που στηρίζουν στην παρούσα φάση την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν προχωρούν κατά τις μεταξύ τους συσκέψεις στη διατύπωση σαφών στόχων προς υλοποίηση.

ΑΙΧΜΕΣ. «Με όλο τον σεβασμό, αυτό το αυτονόητο καθήκον δεν είναι αρκετό», επισημαίνει σε σχετική δήλωσή της, η οποία περικλείει τη συνολική φιλοσοφία της για το τι πρέπει να επακολουθήσει. «Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ουσία του, αλλά και την αμφισβήτηση των εταίρων δανειστών, χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι, ποιοτικοί και ποσοτικοί, σε μια αποφασισμένη κυβέρνηση, η οποία θα ελέγχεται βάσει αυτών των στόχων από τη Βουλή και από τον λαό, έως ότου υπάρξει μία ικανοποιητική σταθεροποίηση».

Οι αιχμές της Αννας Διαμαντοπούλου για τον ουσιαστικό ρόλο των τριών αρχηγών αγγίζουν ωστόσο και τον Πρωθυπουργό καθώς, όπως αναφέρει η ίδια στους συνομιλητές της, έχει μετατραπεί σε «πρωθυπουργό του PSI».

Για την υπουργό, ο Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δηλαδή να σταματήσει να «ανέχεται» τους υπουργούς που δεν τραβάνε και ασχολούνται με ήσσονος σημασίας ζητήματα. Στην κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να τοποθετήσει στελέχη τα οποία επιθυμούν να φέρουν εις πέρας ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ελέγχεται κάθε μήνα από τη Βουλή.

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ. Το σκεπτικό της Αννας Διαμαντοπούλου επεκτείνεται και στον χρόνο των εκλογών. Ακόμη μία φορά η υπουργός Παιδείας επαναφέρει την πρότασή της για παράταση του βίου της κυβέρνησης όσο διάστημα χρειαστεί. «Θα πρέπει να αποτραπούν οι εκλογές. Θα ήταν εγκληματικές για τη χώρα» λέει στους συνεργάτες της, θεωρώντας ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και εκ των πραγμάτων μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση και καταλάβουν οι νέοι υπουργοί τα αντικείμενά τους θα έχει περάσει πολύτιμος χρόνος για την επιβίωση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ο χρόνος της κυβέρνησης πρέπει να παραταθεί μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και τόνισε ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας με πρωθυπουργούς «τύπου Παπαδήμου». Με άλλη παρέμβασή της προ μηνός ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι είχε προτείνει στον Λουκά Παπαδήμο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ούτως ώστε να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ. Είναι σαφές πως η Αννα Διαμαντοπούλου επιδιώκει να παίζει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, «σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή» λένε συνεργάτες της. Εξ αυτού του λόγου διατυπώνει δημοσίως τις προτάσεις και ζητεί να δώσουν όλοι οι πολιτικοί τον καλύτερο εαυτό τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιαστούν πολιτικά. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, αν θα παραμείνει υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου ή αν θα επιδιώξει να δοκιμάσει την τύχη της και στην εσωκομματική αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.