Σε ρυθμό εντατικής προετοιμασίας μπαίνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με μαζικές μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Χθες, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μεταβιβάστηκαν το 23,3% του ΟΛΘ, το 40% της ΕΥΑΘ, το 8,38% των ΕΛΠΕ, ενώ προ ημερών πέρασε και το 29% του ΟΠΑΠ.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ εγκρίθηκε η πώληση του 35% της ΔΕΠΑ που κατέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ και το Δημόσιο προτίθεται να πουλήσει και τη δική του συμμετοχή, που φτάνει το 65%.

Τα παραπάνω πακέτα μετοχών μπαίνουν πια σε τροχιά πώλησης, αν και στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων εκτιμούν ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά και τις χαμηλές αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί καμία αποκρατικοποίηση, παρά τον στόχο του προϋπολογισμού για είσπραξη 3,3 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο.

Ενδεικτικές του γενικότερου προβληματισμού είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου, Γ. Κουκιάδη στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο φετινός στόχος άντλησης εσόδων αποκρατικοποιήσεων ύψους 9,3 δισ. ευρώ δεν είναι εφικτός, χαμηλώνοντας τον πήχυ των εσόδων στα 4,7 δισ. ευρώ.