Από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» προκύπτει ότι πριν από τις περικοπές των μισθών και των επιδομάτων στις αρχές του 2011 ο μέσος όρος τακτικών αποδοχών των εργαζομένων στο ΟΑΚΑ ξεπερνούσε τα 3.200 ευρώ, κατατάσσοντάς τους στους πλέον καλοπληρωμένους υπαλλήλους του στενότερου και του ευρύτερου Δημοσίου. Αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν επί τρία ολόκληρα χρόνια μετά το πόρισμα οικονομικού επιθεωρητή της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων το 2008, όπου υπογραμμιζόταν η ανάγκη να εξεταστεί αν είναι σύννομες η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι αυξημένες παροχές που απορρέουν για τους υπαλλήλους του οργανισμού σε σύγκριση με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατέδειξαν ότι δύο στους τρεις εργαζόμενους που ελάμβαναν επιδόματα δεν είχαν καν υποβάλει απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

Ακόμα εντοπίστηκαν και περιπτώσεις που δίνονταν επιδόματα χωρίς απόφαση του ΔΣ, απλά και μόνο με εισήγηση τμηματάρχη και δυσδιάκριτη υπογραφή διευθυντή – για παράδειγμα το επίδομα κολυμβητηρίου, το οποίο αφορούσε πάνω από 8 άτομα και ανερχόταν σε 200 ευρώ τον μήνα. Τα ίδια συνέβαιναν και με το επίδομα ασφαλείας ύψους 500 ευρώ το οποίο δεν προβλεπόταν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Από σύγκριση των βασικών μισθών του 2009 μεταξύ των υπαλλήλων του ΟΑΚΑ και του Δημοσίου προκύπτει ότι οι πρώτοι έπαιρναν έως και 175% περισσότερα από τους τελευταίους: ο βασικός μισθός στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο ΟΑΚΑ ήταν σχεδόν 1.950 ευρώ την ώρα που στο Δημόσιο ήταν 711. Στα επιδόματα οι αποκλίσεις εντοπίζονται ακόμα μεγαλύτερες: ενώ το επίδομα γάμου στο Δημόσιο βάσει νομοθεσίας έφτανε τα 35 ευρώ, για τους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ έφτανε τα 158 ευρώ έναν χρόνο μετά το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή που έκανε λόγο για εξέταση της νομιμότητας των συγκεκριμένων παροχών. Αντίστοιχα το επίδομα τέκνων στο Δημόσιο ήταν 18 ευρώ για τα δύο πρώτα παιδιά, στο ΟΑΚΑ 108, ενώ το επίδομα ευθύνης ανερχόταν για τους διευθυντές του Δημοσίου στα 132 ευρώ και για του ΟΑΚΑ στο 1/4 του βασικού τους μισθού.

«Το μεγάλο πάρτι κρατούσε καλά από το 2004 έως το 2007 όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Καραμανλής. Δημιουργήθηκαν 91 προσωπαγείς θέσεις, πλέον των 360 που προβλέπονταν από το οργανόγραμμα του ΟΑΚΑ», λέει υπηρεσιακός παράγοντας που γνωρίζει την ιστορία του οργανισμού. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει περίπτωση διευθυντή για τον οποίο το 2004 το τότε ΔΣ του οργανισμού ενέκρινε με απόφασή του την παροχή επιδόματος ευθύνης, η οποία κοινοποιήθηκε στο λογιστήριο μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, όπως φάνηκε αργότερα, οι αμοιβές του συγκεκριμένου στελέχους έγιναν χωρίς να υπάρξει έλεγχος για τη νομιμότητά τους από τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο, όπως υπαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΑΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο εν λόγω διευθυντής εμφανίζεται να έχει λάβει σε επιδόματα 41.500 ευρώ το 2008 και πάνω από 36.500 ευρώ το 2009, πλέον των τακτικών του αποδοχών.

οι υπερωριες. Κι ύστερα ήταν και οι υπερωρίες: σε έναν μήνα και μόνο το κόστος των υπερωριών προσέγγιζε τα 150.000 ευρώ ενώ από τις 2.500 ώρες δεν δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τουλάχιστον οι μισές, όπως ορίζεται από τον νόμο. Τα πρώτα σημάδια ότι το μισθολογικό πάρτι στο ΟΑΚΑ έβαινε προς το τέλος του εμφανίστηκαν στις αρχές του 2011, όταν μειώθηκαν οι μισθοί κατά 20% και περικόπηκαν τα περισσότερα επιδόματα. Ετσι, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας έφτασαν στο συγκεκριμένο έτος τα 10,2 εκατ. από 21,4 εκατ. το 2009, ενώ αντίστοιχα οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί από τις 300 στις 240. Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν από μέσα την κατάσταση, στην υπό συζήτηση νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ο πρώτος μισθός ξεκινάει από τα 1.830 ευρώ, την ώρα που στο Δημόσιο είναι τα 780 ευρώ. Οσον αφορά τις υπερωρίες, από 50 ευρώ την ώρα έχουν πέσει στα 33 ευρώ.