Οπλισμένος με την κοινή γραμμή που διαμορφώθηκε χθες στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Λουκάς Παπαδήμος μεταβαίνει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

n Οι τρεις κόκκινες γραμμές της χώρας αποτελούν πλέον απόφαση από την οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να μετακινηθεί η κυβέρνηση όσες πιέσεις και αν δεχθεί από τους ισχυρούς της Ευρώπης και τους δανειστές μας. Ο Πρωθυπουργός έλαβε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί σθεναρά και να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στην τοποθέτηση επιτρόπου στην Αθήνα ο οποίος θα αποφασίζει για τα οικονομικά της χώρας. Μια πρόταση που προκαλεί θυμό στους πολίτες και τορπιλίζει τη σχέση της Αθήνας με τους δανειστές της. Ταυτόχρονα ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να απορρίψει το αίτημα για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και τη μείωση του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και θα διευρύνει την ύφεση.

- Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την κατάθεση ενός «ενιαίου πακέτου» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα υπό την μορφή εναλλακτικών προτάσεων στις αξιώσεις της. Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις όποιες σκέψεις για ορισμό επιτρόπου στη χώρα μας τονίζοντας ότι δεν πρέπει καν να τίθεται ως θέμα συζήτησης.

- Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι μέσα από τη χθεσινή συνάντηση καθορίστηκαν «εθνικές κόκκινες γραμμές» με κεντρικό σημείο τη διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την καθολική αποδοκιμασία κάθε πρότασης περί ευρωπαϊκής επιτροπείας στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να διαπραγματευθεί σθεναρά» με τους δανειστές με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή της «δεν αντέχουν άλλα υφεσιακά μέτρα». Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο αίτημα για περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, τονίζοντας ότι όσοι κάνουν αυτή την πρόταση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει την απειλή του casus belli από τους γείτονές της.

- Αλλά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στην απαίτηση για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού σχολίασε πως «αυτό θα φέρει πιο κοντά την λαϊκή εξέγερση, η οποία θα ξεκινήσει από δω και θα φτάσει μέχρι το Βερολίνο». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προέβλεψε ότι οι Ευρωπαίοι, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις λάβει η ελληνική κυβέρνηση, «δεν θα μάς αφήσουν και τελικώς θα μάς δώσουν το δάνειο».

- Πάντως σε μια στιγμή που πυκνώνουν οι εκτιμήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στη χώρα μας. Δήλωσε ότι η Αθήνα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Χαρακτήρισε μάλιστα το κοινό νόμισμα καθοριστικό βήμα για την ένωση της Ευρώπης, το οποίο δεν μπορεί να ακυρωθεί και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο εσωτερικό της χώρας της: «Η Γερμανία ωφελήθηκε πολύ από το ευρώ».

- Στην Αθήνα, οι προβολείς της πολιτικής είναι στραμμένοι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με βουλευτές και στελέχη να δηλώνουν αδυναμία να ανακόψουν την κατηφορική πορεία του. Η κατάρρευση του πάλαι ποτέ παντοδύναμου Κινήματος είναι εμφανής στις συνοικίες της Αθήνας και στην περιφέρεια. Κάποιες τοπικές οργανώσεις έκλεισαν τα γραφεία τους λόγω οικονομικής στενότητας, άλλες έχουν απογυμνώσει τις βιτρίνες τους από χρώματα και σύμβολα, οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ στις γειτονιές δεν είναι πια ανοιχτές σαν άλλοτε.

- Και ενώ το ΠΑΣΟΚ βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται για νέο ταξίδι στο Ισραήλ, παρά τη προτροπή των συνεργατών του να είναι παρών λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ηδη, αρκετοί βουλευτές έχουν θέσει ανοιχτά ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στην ΚΟ, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποια θα είναι η αντίδρασή τους ενόψει μάλιστα της λήψης πρόσθετων μέτρων που θα εξυπηρετήσουν το νέο πρόγραμμα για τη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες εκδηλώθηκε προσπάθεια συλλογής υπογραφών από βουλευτές κάτω από κείμενο που θα ζητούσε αντικατάσταση του προέδρου. Η προσπάθεια σταμάτησε στο ξεκίνημά της, όμως πλέον ορισμένοι εκτιμούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την παρουσία δυναμικού αρχηγού που θα ασχολείται με τη σύνθεση των απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από