Κόμμα Εθνικής Αναδημιουργίας

Θεωρώ αποτυχημένους τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπηρετήσαντες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια πρέπει να αποκλεισθούν όσοι επιζώντες ενδιαφέρονται για επανεισαγωγή στον χώρο αυτό. Αναγκαιούμεθα διάλογο όχι περιορισμένα για ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά, αλλά για ανεύρεση και εκλογή κατάλληλων προσώπων που θα οδηγήσουν, σίγουρα και γρήγορα, σε μια εθνική αναγέννηση.

Κατάλληλα πρόσωπα για επίλυση εθνικών θεμάτων είναι: α) Τα διανύοντα το 25ο έως 65ο έτος. β)Τα κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένα. γ)Τα διαπνεόμενα από ήθος. δ) Τα διαθέτοντα κάποια οικονομική επιφάνεια. ε) Τα ευφυή. στ) Τα μη επηρεαζόμενα από πολιτικά ακραία πάθη. Μπορεί να βρεθούν τη υποδείξει: καθηγητών Πολιτικών Επιστημών, πρώην πρωθυπουργών και προέδρων κομμάτων, ανώτατων κληρικών.

Ενας διάλογος βάσει των προαναφερθέντων και με επιγραφόμενο Κόμμα Εθνικής Αναδημιουργίας (ας μετονομασθεί το ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε), ενδεχομένως να οδηγούσε σε πολιτική δομή μιας κάποιας προοπτικής. Αλλιώς θα έχουμε μία από τα ίδια.

Στέφανος Μπρούμας

Τελεία και παύλα

Αδίκως παιδεύεστε, συντρόφισσες και σύντροφοι. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, πάρτε το είδηση και αποφασίστε. Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. Απαξ διά παντός. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να το κρατήσουν όρθιο για ιδιοτελείς προσωπικούς λόγους, αλλά ποιος σοβαρός άνθρωπος έχετε την εντύπωση ότι θα ξαναψηφίσει αυτό το κόμμα; Πάμε γι’ άλλα, σύντροφοι και συντρόφισσες.

Αντώνης Μαχιμάρης, Πάτρα

«Οι άθλιοι»

Δεν ξέρω αν ο Βίκτορ Ουγκό είχε κατά νου τους Αθλίους έναν αιώνα μετά στην Ελλάδα. Μια φορά, το ΠΑΣΟΚ – αν ο Ελληνας μπορεί να ξυπνήσει επιτέλους – πρέπει να μείνει εκτός Βουλής με ποσοστό κάτω του 3%. Το 12% που του δίνει η τελευταία δημοσκόπηση, πολύ του πέφτει.

Σπύρος Γιακουμάκης

Η βασική ιδέα

Κι όμως. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει μέλλον. Υπό έναν όρο. Πρέπει να αντιταχθούμε στα συμφέροντα όσων κατέχουν τον πλούτο. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αν δεν επιστρέψουμε στη βασική ιδέα: ο πλούτος πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια. Την 3η του Σεπτέμβρη 1974 αυτό το λέγαμε Σοσιαλισμό.

Μαρία Βασιλάκου, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος