Χαρτούρα

Ονειρευόμαστε (εμείς οι πολίτες) την ημέρα που στα γραφεία των δημοσίων υπηρεσιών θα υπάρχουν μόνο οι φωτογραφίες των παιδιών τους, άντε και ένα μικρό βάζο για λουλούδια. Την ημέρα που οι στοίβες των χαρτιών θα εξαφανιστούν και δεν θα ξανακούσουμε εκείνο το «πάω να ψάξω» από τον δημόσιο υπάλληλο. Επειδή όμως αυτή η ημέρα φαίνεται να αργεί και η χαρτούρα παραμένει χαρτούρα, είναι αναγκαία η προμήθεια και χαρτοκιβωτίων. Εξ ου και η ανάγκη προμήθειάς τους από το υπουργείο Οικονομικών για το μηχανογραφικό έντυπο Α6 και Α8. Κόστος 1.218 ευρώ.

Λάρισα – Φάρσαλα

Την ημέρα που θα εξαφανιστεί η χαρτούρα θα εξαλειφθεί και ένα μεγάλο μέρος της ανάγκης να γίνονται ταξίδια από τη μία πόλη στην άλλη. Να, όπως στην περίπτωση του Α.Σ., ο οποίος εργάζεται στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο του υπουργείου Οικονομικών της Λάρισας. Οχι πως η Λάρισα είναι μακριά από τα Φάρσαλα, αλλά υπηρεσιακά παραμένει «εκτός έδρας» και ας είναι αυθημερόν η μετακίνηση και μάλιστα ο υπάλληλος πάει και με το αυτοκίνητό του. Σκοπός του ταξιδιού στον ενδο-Κάμπο «η κοινοποίηση σημειωμάτων περαίωσης».

Οικοσκευές

Οπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και γκρίνια… Μαθαίνω ότι ένα από τα δυσκολότερα «αιτήματα», για να το πω κομψά, των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών στις ημέρες του Μνημονίου είναι η μεταφορά οικοσκευής. Αποδέκτες οι αρμόδιοι και μη υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι εγκρίνουν τα σχετικά κονδύλια. Τις προάλλες εγκρίθηκε η δική τους αποζημίωση για τη συμμετοχή στην Ειδική Επιτροπή έγκρισης δαπάνης μεταφοράς οικοσκευών. Ανέρχεται λοιπόν σε 300 ευρώ για τον πρόεδρο, 250 για κάθε μέλος και 250 για τους γραμματείς. Η αμοιβή αυτή είναι τον μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι η επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές τον μήνα, αλλιώς λεφτά γιοκ.

Αστικά και υπεραστικά

Θέλουμε το λεωφορείο να φτάνει στα πιο απομακρυσμένα χωριά; Σε ράχες και ραχούλες; Σε δύσβατες περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής χώρας; Αν θέλουμε, τότε θα πληρώσουμε, ακόμη και όταν το λεωφορείο πηγαίνει κι έρχεται άδειο. Για το 2012 εγκρίθηκε το ποσό των 3.000.000 ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών για την οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Γραφείο αντιπροέδρου

Ενισχύεται το Πολιτικό Γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, καθώς αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε αυτό οι εξής θέσεις ειδικών συμβούλων-συνεργατών, μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλου με απόσπαση: δύο θέσεις από το γραφείο υφυπουργού Υποδομών-Μεταφορών, μία θέση από το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μία από το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, δύο θέσεις από το γραφείο του υφυπουργού Υποδομών (μετακλητών), και άλλη μία από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης. Σύνολο, άλλοι επτά για το γραφείο του αντιπροέδρου. Προφανώς έπεσε δουλειά.

Αμοιβή για σπουδαστές

Από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες, όμως φαίνεται ότι υπάρχουν σπουδαστές δημόσιων σχολών οι οποίοι πραγματοποιούν άσκηση στις δημόσιες υπηρεσίες και αμείβονται γι’ αυτό. Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε το ποσό των 10.000 ευρώ για «την αποζημίωση σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο υπουργείο». Εντύπωση προκαλεί ότι για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή για αμοιβές σπουδαστών, υπάρχει υπόλοιπο 790.000 ευρώ.

Καταστροφείς

Τους φανταζόμαστε με λοστούς και βαριοπούλες να ξεσπούν επάνω σε καρέκλες, γραφεία και μικρά τραπεζάκια. Από μια άποψη είναι μια εκτόνωση. Πρόκειται για τα μέλη της επιτροπής καταστροφής υλικών της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων οι οποίοι είναι τρεις εργατοτεχνίτες. Χρέη γραμματέα της επιτροπής – ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη της καταστροφής – εκτελεί αυτός που έχει τον μικρότερο βαθμό και επί ισόβαθμων ο νεότερος κατά αρχαιότητα. Μη γελάμε, στις λεπτομέρειες κρίνονται τα πάντα. Ακόμη και όταν πρόκειται «για την καταγραφή και προώθηση των πεπαλαιωμένων και πέραν επισκευής υλικών και εξοπλισμού» της υπηρεσίας τους.

Γράμματα

Ελπίζουμε να μην είναι γι’ αυτές τις τρομακτικές επιστολές σε μακρόστενο λευκό χρώμα που μας παγώνουν το αίμα όταν τις βλέπουμε στο γραμματοκιβώτιο (αν και το κονδύλι μας βάζει σε υποψίες)… Το ποσό των 45.000 ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθεια φακέλων αλληλογραφίας για το 2012. Ας βάλουμε όλοι το λιθαράκι να τυλίξουν αυτοί οι φάκελοι καλές ειδήσεις το 2012…