Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε το Σάββατο ότι «το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρει ότι με αφορμή τα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισημάνει ότι παραμένει σε ισχύ η δήλωση των κρατών μελών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των Ελληνικών Αρχών. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα, για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος σημειώνει ότι η Επιτροπή δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω την ελεγκτική οντότητά της. Τονίζει, ωστόσο, ότι κατά την Επιτροπή «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ομάδα Δράσης που παρέχει τεχνική βοήθεια και εγκαταστάθηκε από την Επιτροπή, μεταξύ άλλων, στηρίζει τις ελληνικές Αρχές στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και σε τομείς που χρειάζονται μεταρρύθμιση. «Το έργο της Ομάδας Δράσης περιλαμβάνει καθήκοντα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, όπως είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών» αναφέρει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από