Περίμενε ογδόντα ημέρες αυτό το ραντεβού. Θα ήταν ένας απλός αιματολογικός έλεγχος, παρόμοιος με αυτόν που είχε κάνει ενάμιση χρόνο πριν δωρεάν, στην ίδια μονάδα του ΙΚΑ – τότε – στο Περιστέρι. Ακουσε το όνομά της στα ηχεία, σε μια αίθουσα ζεστή από τις ανάσες της αναμονής. Λίγο πριν την τρυπήσουν όμως, της είπαν πως θα πραγματοποιούσαν τις μισές αναλύσεις. Για τις υπόλοιπες θα έπρεπε να λάβει νέο παραπεμπτικό, να απευθυνθεί σε ιδιώτη, να πληρώσει συμμετοχή. Τι κι αν πέρασαν πάνω από δύο μήνες. Η Ελένη Μοσιάλου δεν έχει απεγκλωβιστεί ακόμα από τους λαβυρίνθους της γραφειοκρατίας για μια εξέταση ρουτίνας.

Είναι μία ακόμη ιστορία δυσλειτουργίας του Δημοσίου. Περιλαμβάνει καταγγελίες για ελλείψεις υλικών, διαγωνισμούς που συχνά χρονίζουν από τις ενστάσεις, ιδιώτες προμηθευτές πνιγμένους σε οικονομικά προβλήματα και έλλειψη εμπιστοσύνης (και συντονισμού) μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και υπαλλήλων της. Οταν η ευθύνη βαραίνει πάντα κάποιον άλλο – όπως συμβαίνει συχνά στο Δημόσιο -, ταλαιπωρημένος βγαίνει στο τέλος ο πολίτης. Σε αυτή την ιστορία η Ελένη Μοσιάλου δεν είναι μόνη. Στην ίδια μοίρα μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε από τους σχεδόν εννιά εκατομμύρια ασφαλισμένους στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο νέος οργανισμός, που πλέον έχει υπό τη σκέπη του τα Ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ και ΟΓΑ, δοκιμάζεται ήδη στα πρώτα του βήματα.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ως σκοπό να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία αναλαμβάνοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη όλων των ασφαλισμένων. Κεντρικός πυλώνας του είναι οι πρώην μονάδες υγείας του ΙΚΑ. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στη μονάδα του Περιστερίου, τα περισσότερα βιοπαθολογικά – μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ στη χώρα αδυνατούν να πραγματοποιήσουν όλες τις εξετάσεις λόγω έλλειψης υλικών αντιδραστηρίων. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, σε αρκετά εργαστήρια δεν μπορούν να γίνουν αναλύσεις ορμονών (εξετάσεις θυρεοειδούς και καρκινικών δεικτών). Και σε άλλες περιπτώσεις δεν πραγματοποιούνται ούτε απλές αναλύσεις αίματος.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις που περισσεύουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά κέντρα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει όμως να λάβουν νέο παραπεμπτικό. Στα παιδιά και τις εγκύους συνίσταται από τον ΕΟΠΥΥ να πραγματοποιούν όλες τις εξετάσεις αλλού για να γλιτώνουν την ταλαιπωρία και να μην τρυπιούνται δύο φορές. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τότε το ίδιο παραπεμπτικό, εκτός κι αν έχει ξεπεράσει τον μήνα, οπότε θα πρέπει να εκδοθεί νέο. Εάν μοιράσουν τις εξετάσεις, το παλιό παραπεμπτικό κρατείται στις μονάδες του ΙΚΑ για να πιστοποιήσει ο ασφαλισμένος σε μελλοντική επιθεώρηση τις αναλύσεις που έκανε. Οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία έκδοσης νέου παραπεμπτικού. Σε περίπτωση πάντως που ο ασθενής πάει σε ιδιώτη, θα πληρώσει συμμετοχή στο 15% για εξετάσεις που άλλοτε ήταν δωρεάν.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΙΚΑ, κάνει λόγο για απαξίωση της δημόσιας υγείας. Ανησυχεί ότι με τον νέο οργανισμό οι ασφαλισμένοι στρέφονται προς τους ιδιώτες αφού τα ήδη κορεσμένα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν αυξημένες ανάγκες.