Στην κατάψυξη έχει μπει η χώρα με πολικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα από τη Δευτέρα και αναμένεται να κρατήσουν έως και την Πέμπτη.

«Το ψύχος που κατεβαίνει από τη Σιβηρία επηρεάζει τα Βαλκάνια, με χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους κυρίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα δεν θα είναι έντονα και μόνο στην κεντρική και ανατολική χώρα θα έχουμε χιονοπτώσεις κατά τόπους», εξηγεί ο μετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ωστόσο, ο καιρός, όπως προσθέτει, χαλάει από τη Δευτέρα, με τα φαινόμενα να είναι πολύ έντονα.

«Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και ό,τι θα πέφτει θα είναι με τη μορφή χιονιού, ακόμα και στα πεδινά. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και φυσικά θα επηρεαστεί και η Αττική. Θα ενισχυθούν οι βοριάδες, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, οπότε αναμένουμε να δημιουργηθούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα δείχνουν πως η κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη».

Είναι ενδεικτικό πως την Τετάρτη το πρωί στη Φλώρινα ο υδράργυρος θα δείχνει -13 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η αισθητή θερμοκρασία θα είναι -20!

Αλλά και στο Κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της ίδιας μέρας η θερμοκρασία θα είναι -1 βαθμός Κελσίου, παρ’ όλ’ αυτά οι πολίτες θα την αισθάνονται έξι βαθμούς χαμηλότερη.