Μείωση επικουρικών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και «μεγαλύτερη ευελιξία» (βλ. μειώσεις) μισθών εδώ και τώρα, ζητεί μεταξύ άλλων η τρόικα στο υπόμνημά της, το οποίο παρέδωσε στην κυβέρνηση ενόψει του νέου Μνημονίου για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Πρόκειται στην ουσία για ένα «προμνημόνιο», στο οποίο θα κληθούν να συναινέσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησης, και μάλιστα άμεσα προκειμένου να εισηγηθεί η τρόικα την έγκριση του νέου δανείου. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο, κυρίως επειδή η τρόικα εμφανίζεται «κολλημένη» στο θέμα των μειώσεων των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Το δεκασέλιδο κείμενο που δόθηκε χθες στους υπουργούς της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια σειρά από «προαπαιτούμενες» δράσεις, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν προτού ακόμη εξετασθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Προβλέπει επίσης πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ για το 2012 (και μάλιστα με συμπληρωματικό προϋπολογισμό), ώστε να καλυφθούν τα κενά του 2011. Τα μέτρα αυτά θα εστιάζονται στις δαπάνες και ειδικότερα στην Αμυνα, στην Υγεία και στο κλείσιμο φορέων (με αντίστοιχες απολύσεις).

Η ελληνική πλευρά μπορεί, πάντως, σύμφωνα με το υπόμνημα, να παρουσιάσει και αυτή τις δικές της υποδείξεις… Ειδικότερα, οι «εντολές» είναι οι εξής:

Επικουρικές

Να υιοθετηθεί νομοθεσία για τις επικουρικές συντάξεις που θα προβλέπει ένα ενιαίο Ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για το 2013-2014, συμβατή με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ανοιγμα επαγγελμάτων

– Επιπρόσθετα με τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, να ανοίξει ακόμη περισσότερο το επάγγελμα των δικηγόρων με τροποποίηση του Δικηγορικού Κώδικα, έτσι ώστε να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και η παρουσία συμβολαιογράφου (σ.σ.: για παράδειγμα, στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων) και να καταργηθεί επίσης η ελάχιστη αμοιβή για τους μισθωτούς δικηγόρους.

– Επιπλέον, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές» τιμές.

– Τέλος, να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων ορκωτοί λογιστές, φορολογικοί σύμβουλοι, λογιστές, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτικά κέντρα, ιδιαίτερα μαθήματα, φορτοεκφορτωτές, ξεναγοί, επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης, μεσίτες.

– Να καταργηθεί η νομοθεσία για την υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων για να τηρείται ο κανόνας του 1 προς 5. Να εφαρμοστεί επίσης ένα πρόγραμμα στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 ως το 2015. Για εφέτος, μάλιστα, επισημαίνεται η ανάγκη να κλείσουν φορείς και να απολυθεί προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς.

Μειώσεις μισθών

Διατυπωμένο με ήπιο τρόπο, το κείμενο ζητεί απλώς την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της «ευελιξίας των μισθών», ενώ προσθέτει ότι «ο ακριβής στόχος είναι προς συζήτηση». Πίσω από αυτή τη διατύπωση, ωστόσο, σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν τι συμβαίνει σχετικά με τη διαπραγμάτευση, κρύβεται η μόνιμη επιθυμία της τρόικας να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός και ο 13ος και 14ος μισθός.

Μείωση εισφορών

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 5% τουλάχιστον, με παράλληλη μείωση των – μη σημαντικών – δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

Φορολογία

– Να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012.

– Να ανακληθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

– Να αλλάξουν οι προϊστάμενοι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων από την αγορά με ουσιαστική επαγγελματική εξειδίκευση στα φορολογικά, να επανεξετασθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και να σταματήσει η συσσώρευση φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια. Ειδικά για τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια ζητείται η εκδίκαση του 50% αυτών έως το τέλος Ιουλίου του 2012• ποσοστό που θα πρέπει να φτάσει στο 85% στο τέλος του έτους και στο 100% τον Μάρτιο του 2013.

– Στο μέτωπο του φορολογικού νομοσχεδίου ζητείται να μην υπάρχει βιασύνη για τις αλλαγές και κρίνεται ενδεχομένως βιαστικός ο στόχος του οικονομικού επιτελείου για ολοκλήρωση του νομοσχεδίου έως τον Μάρτιο.

– Αίσθηση προκαλεί η προτροπή της τρόικας για τη δημιουργία συστήματος προστασίας όσων πολιτών «καρφώνουν» περιστατικά διαφθοράς, ενώ μεγάλη έμφαση αποδίδεται και στην προώθηση όλων των υποθέσεων μαύρου χρήματος απευθείας στο ΣΔΟΕ.

Τράπεζες

– Να μειωθούν μισθοί και προσωπικό στις τράπεζες, να παρουσιασθεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο και να αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να δίνεται η δυνατότητα χρήσης προνομιούχων μετοχών κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης βιώσιμων τραπεζών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μετά το κούρεμα οι ενισχύσεις κεφαλαίων των τραπεζών θα γίνουν με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, άρα οι τράπεζες αποφεύγουν την κρατικοποίηση. Απαιτείται παράλληλα δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013.

Ιδιωτικοποιήσεις

Να πουληθούν δύο-τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012.