Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της προσεχούς Πέμπτης ζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από την Κόστα Ρίκα σηματοδοτεί εξελίξεις αναφορικά με την πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται το κόμμα της πλειοψηφίας. Ο κ. Παπανδρέου που αναλώθηκε χθες σε σειρά επαφών με στελέχη που έχουν άμεση συνάφεια με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος (συναντήθηκε με τους Φ. Πετσάλνικο, Β. Εξαρχο, Χρ. Πρωτόπαπα και Π. Ευθυμίου), φέρεται εξαιρετικά προβληματισμένος με την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται, αναφέρουν οι πληροφορίες, να αναθεωρήσει τη στάση του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που έχει προκρίνει για τις εσωκομματικές διαδικασίες. Αλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου στη χθεσινή σύσκεψη έδειξε ότι δεν θα κάνει πίσω και θα κινηθεί στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν στελέχη που υποθέτουν ότι μπορούν να προσεγγίσουν τις απόψεις και τις διαθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης να επαναφέρει και πάλι το θέμα της διαρχίας, επικαλούμενος τόσο την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα όσο και τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει δημοσκοπικά το κόμμα.

Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του, συνεργάτες του υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά απογοητευμένος από τα φαινόμενα διάλυσης που παρουσιάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα ήθελε πολύ να λάβει μέτρα για την περιστολή αυτών των φαινομένων. Αλλά, όπως σημειώνουν άλλες πλευρές, δεν φαίνεται πια να διαθέτει ούτε τη δύναμη αλλά ούτε και τις πολιτικές αντοχές για να πράξει όσα θα ήθελε.

Στην τωρινή αδυναμία του πρέπει να αποδοθεί και η μη λήψη μέτρων πειθαρχικού χαρακτήρα, ακόμη τουλάχιστον, κατά του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι πληροφορίες από την Κόστα Ρίκα που έφταναν μέσω των συνεργατών του στην Αθήνα ήθελαν τον κ. Παπανδρέου εξοργισμένο με τον κ. Χρυσοχοΐδη και έτοιμο να λάβει μέτρα εις βάρος του επιστρέφοντας στην Αθήνα. Το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα δεν ελήφθησαν ούτε χθες ούτε προχθές, παρά το ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης με νέες δηλώσεις του επέμενε για το θέμα της μη γνώσης του Μνημονίου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα στην ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη ενότητα του κόμματος. Στη χθεσινή σύσκεψη είπε μόνο ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε την αυτοκαταστροφική στάση και την αμφιθυμία.

Ετσι, έμεινε στον αέρα μια μερίδα συνεργατών του, οι οποίοι εκνευρισμένοι και οι ίδιοι από τις διαστάσεις που έλαβε η παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι «δεν διάβασα το Μνημόνιο» διοχέτευαν ότι η πορεία προς την έξοδο του κ. Χρυσοχοΐδη είναι πλέον προδιαγεγραμμένη εξαιτίας της οργής του κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, έφταναν στο σημείο να αφήσουν να διαρρεύσει προς τα μέσα ενημέρωσης, ως εναλλακτικό σενάριο, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ζητούσε από τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να αντικαταστήσει τον υπουργό Ανάπτυξης. Χωρίς αυτό το τελευταίο να αποκλείεται, ωστόσο για άλλους λόγους – όπως το ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιθυμούσε η κυβέρνηση να μείνει απερίσπαστη από τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ – ούτε αυτό συνέβη, τουλάχιστον έως σήμερα. Πράγμα που αποτιμάται ως άλλη μία απόδειξη της αδυναμίας του Γιώργου Παπανδρέου να επιβάλει την ηγετική του παρουσία στο κόμμα.