1 Τι κάνει ο Σαρκοζί στην οικοδομή; Χτίζει το επικοινωνιακό του προφίλ – χωρίς πηλοφόρι και χωρίς μυστρί. Αλλωστε, ο γάλλος Πρόεδρος έχει ήδη σχεδιάσει το επαγγελματικό του μέλλον. Εάν – όπως εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους – χάσει τις εκλογές, θα παρατήσει την πολιτική. Θα αρχίζει, λέει, τις εβδομάδες του την Τρίτη και θα τις τελειώνει την Πέμπτη το βράδυ, δουλεύοντας ως νομικός. Αλλο ένα προνόμιο των πολιτικών: έχουν πάντα Plan Β…
2 Οι πολίτες, από την άλλη, εγκλωβίζονται συνήθως στο Plan A. Παγιδευμένοι στην κρίση και τη φτώχεια, αναζητούν μάταια τη λύση για αξιοπρεπή διαβίωση. Είκοσι πέντε τόνοι πατάτες, κρεμμύδια και καρότα γέμισαν τις σακούλες των ανέργων και των συνταξιούχων. Εκείνοι είχαν σχηματίσει ουρές, διεκδικώντας το μερίδιό τους. Οι παραγωγοί της Θήβας δώρισαν τα προϊόντα τους για να αποδείξουν ότι δεν είναι μολυσμένα. Αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα είναι η απόγνωση…
3 Ρυθμίζει – ή, μάλλον, προσπαθεί – το μικρόφωνο. Μεσολαβούν λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η ομιλία της στο Νταβός. Εκείνα που προγραμματίζει να πει πρέπει να ακουστούν. Η Ανγκελα Μέρκελ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι κέρδισε επάξια το παρατσούκλι «Φράου Νάιν». Εκανε σαφές ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα για να βγάλει την Ευρώπη από την ύφεση. Και επέμεινε στην αγαπημένη της συνταγή: λιτότητα – λιτότητα – λιτότητα.
4 «Ταξικό πόλεμο» κήρυξε ο Ομπάμα. Στον βωμό της οικονομικής δικαιοσύνης, προτίθεται να βάλει υψηλό φορολογικό συντελεστή στα εισοδήματα των εκατομμυριούχων, θυσιάζοντας μεγάλο τμήμα των κερδών τους. Εκανε λόγο για μέτρο που στηρίζεται στην κοινή λογική. Τι περίεργο! Οσο κοινή κι αν είναι η λογική, φτάνει στους πολιτικούς καθυστερημένα. Και ακόμη πιο αργή είναι η δικαίωση των φτωχότερων, πλην όμως λογικότερων.

5 Το όνειρο έγινε πραγματικότητα: σε Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα… οι γυναίκες μπορούν να ξοδέψουν μια μικρή περιουσία σε ρούχα, τακούνια και τσάντες. Την περίοδο αυτή η έκσταση από τις ευκαιρίες σβήνει κάθε ενοχή. Φέτος όμως το άρωμα των εκπτώσεων είναι εξασθενημένο όπως και οι οικονομίες. Στο Λονδίνο, η ύφεση κάνει τους καταναλωτές να σκέφτονται διπλά που ξοδεύουν τις λίρες τους όπως κάνουν και οι Ελληνες με τα ευρώ τους.

6 Στον βυθό υποδέχονται οι καταδύτες τη Χρονιά του Δράκου, προσφέροντας ένα εξαιρετικό θέαμα. Οι 1,3 δισ. Κινέζοι αλλά και πολλοί πολίτες ασιατικών χωρών που παρακολουθούν το κινεζικό ημερολόγιο ελπίζουν σε μια καλύτερη χρονιά. Ο Δράκος ενσαρκώνει τη δύναμη, την ευφυΐα και τον πλούτο, άρα η αισιοδοξία φουντώνει για εκείνα που έρχονται. Στην Ευρώπη, πάλι, το άστρα μαρτυρούν ότι έχουμε εισέλθει στον αστερισμό του φόβου και της αβεβαιότητας.