Δεν θα εγκρίνονται υπερβάσεις δαπανών από τα πανεπιστήμια, προειδοποιεί το υπουργείο Παιδείας.

Με εγκύκλιο προς όλα τα ιδρύματα, το υπουργείο έδωσε οδηγίες για τους νέους προϋπολογισμούς – οι οποίοι δεν θα υπογραφούν μέχρι την εκλογή νέων Συμβουλίων Διοίκησης, καθως τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτούνται έως τότε με δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού – τονίζοντας ότι στο εξής πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και να αποφεύγονται υπερβάσεις. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα ιδρύματα πρέπει να υποβάλουν απολογισμό εσόδων – εξόδων οικονομικού έτους 2011 μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ απολογισμοί που παρουσιάζουν υπερβάσεις δαπανών δεν θα εγκρίνονται και οι δαπάνες θα θεωρούνται αδικαιολόγητες.

Επίσης, οποιαδήποτε ανάληψη υποχρέωσης χωρίς ύπαρξη της απαραίτητης πίστωσης θα θεωρείται άκυρη και τα υπηρεσιακά όργανα που συμπράττουν στην ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων θα έχουν πειθαρχική ποινή.

Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση καμίας δαπάνης αν δεν υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση στον αντίστοιχο κωδικό αριθμό και δεν έχει προηγηθεί η απόφαση δέσμευσης της πίστωσης.

Για τον αρχικό προϋπολογισμό του 2012 το υπουργείο επισημαίνει οτι νέο στοιχείο είναι η ισοσκέλιση εσόδων – εξόδων χωρίς τη χρήση των ταμειακών υπολοίπων.