Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της θα συναφθεί πιθανόν αυτό το Σαββατοκύριακο, αν όχι σήμερα, δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

«Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία, αν όχι σήμερα, τότε αναμφίβολα αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε ο κ. Ρεν σε ομιλία του στο πλαίσιο του 42ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στο ίδιο φόρουμ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως δεν περιμένει «μια χρεοκοπία της Ελλάδας».

Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας το 2020 δεν πρέπει να ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Την πρόταση για Επίτροπο στην Ελλάδα δεν αποκλείει ο γερμανός αντικαγκελάριος

Εν τω μεταξύ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας της χώρας Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας στο γερμανικό Ραδιόφωνο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού Επιτρόπου για την Ελλάδα. Ωστόσο πρόσθεσε πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».

Ο κ. Ρέσλερ πρότεινε ακόμη την ίδρυση «Τράπεζας Στήριξης για την Ελλάδα», η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος αναφέρθηκε στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι επιστρατεύονται προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και επισήμανε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τράπεζας η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη, ο κ. Ρέσλερ ανέλυσε την περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Σχετικώς με το ταμείο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία του οποίου έχει εισηγηθεί η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικώς με το εάν υπάρχουν επαρκή κονδύλια στα συγκεκριμένα ταμεία (σσ. σε σημερινή συνέντευξη του κ. Χαν στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» γίνεται λόγος για μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί την περίοδο 2010-2011).

Αναφερόμενος στην προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός επανέφερε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και υποδεικνύει ως παράδειγμα τον τομέα του Τουρισμού, όπου, όπως λέει, οι μισθοί, στην θεωρία, είναι ακόμη συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό.

«Ο Τουρισμός όμως είναι σε σημαντική δυσκολία, όπως όλοι γνωρίζουμε. Πολλοί τουρίστες δεν πηγαίνουν πλέον στην Ελλάδα» τονίζει.