Στον αστερισμό της διάλυσης έχει μπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τα φαινόμενα απειθαρχίας πολλαπλασιάζονται, ενώ οι δημόσιες επικρίσεις υπουργών για τις κρίσιμες επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου εντείνουν τη σύγχυση. Κορυφαία στελέχη ζητούν από την Ιπποκράτους να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού οι εξελίξεις πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Παράλληλα εκφράζουν φόβους ότι αν συνεχισθεί αυτό το κλίμα θα κυριαρχήσουν στο κόμμα και στην κοινωνία οι απόψεις εκείνων που δηλώνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και στην καταστροφή.

– Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, ο οποίος – όπως όλα δείχνουν – «ζέστανε» στην Κόστα Ρίκα την πιθανότητα επανεκλογής του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως λένε οι συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να πάρει μέτρα. Θα αποδοκιμάσει δημοσίως όλους όσοι απαξιώνουν το έργο του ίδιου και της κυβέρνησής του και αναμένεται να στραφεί εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα όσα έχει πει σχετικά με το Μνημόνιο. Ταυτόχρονα απορρίπτει την πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη για άμεση εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία κινείται χωρίς πυξίδα. Ολα αυτά προμηνύουν δύσκολες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ, με ανατροπές που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνοχή του. Η ατμόσφαιρα ήταν ακόμη πιο βαριά χθες το βράδυ, όταν μια νέα δημοσκόπηση της VPRC εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα με ποσοστό 12,5%.

– Τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ είναι ένα ακόμη πρόβλημα από τα πολλά που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μελετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να συγκαλέσει σύσκεψη των τριών αρχηγών ώστε να ληφθεί κοινή απόφαση για τη στάση της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα, την ώρα που βρίσκονται στο τραπέζι οι νέες σκληρές απαιτήσεις της τρόικας. Οι επόμενες ημέρες σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικές, καθώς θα κριθεί το κούρεμα των ομολόγων και θα μπουν οι βάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

– Η νέα συνάντηση Παπαδήμου – Παπανδρέου – Σαμαρά και Καρατζαφέρη θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των προχθεσινών γεγονότων στη Βουλή, όπου το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε σκορποχώρι όταν δεκάδες βουλευτές αρνήθηκαν να στηρίξουν με την ψήφο τους στη Βουλή κρίσιμα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, με πρώτο αυτό που αφορούσε τα φαρμακεία. Δεν είναι τυχαία η δυσφορία που εξέφρασε χθες το Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση των βουλευτών και των τριών κομμάτων που καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα με τα μάτια στραμμένα στο εκλογικό τους ακροατήριο.

– Πάντως η κρίση βαθαίνει και η φτώχεια των ελλήνων πολιτών είναι πια εμφανής και κάνει τον γύρο του κόσμου. Η «λαοθάλασσα» στην Πλατεία Συντάγματος χθες για… λίγα κρεμμύδια είναι ενδεικτική. Τι συνέβη; Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν το όνομα των προϊόντων τους οι παραγωγοί της Θήβας προχώρησαν στη διανομή περίπου 25 τόνων λαχανικών. Οι πάγκοι άρχισαν να στήνονται από τις 4.30 τα ξημερώματα και έως τις 11.30 τα κηπευτικά είχαν εξαφανιστεί.

– Και μια καλή είδηση για τους ανέργους: Μέσα στον Φεβρουάριο θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα έργων αυτεπιστασίας στους δήμους για τις πρώτες 35.000 θέσεις που θα καλυφθούν από ανέργους, όπως ανακοίνωσαν οι ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας σε συνέντευξή τους. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει μέσα από πίνακα που θα καταρτίσει ο ΟΑΕΔ, μετά την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους, και βασικά κριτήρια κατάταξης αποτελούν ο χρόνος ανεργίας και η ηλικία, με μεγαλύτερη πριμοδότηση των νέων ανέργων.

– Μέσα σε όλα αυτά μια νέα αυτοκτονία στη Θεσσαλονίκη προκαλεί σοκ, καθώς εκτιμάται ότι συνδέεται άμεσα με τη δράση της μαφίας του Θερμαϊκού. Ενας 58χρονος εισοδηματίας αυτοκτόνησε πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του στις 3.30 τα ξημερώματα. Ηταν κουμπάρος του Μάρκου Καραμπέρη, ο οποίος φέρεται ότι ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας. Στην υπόθεση δεν είχε καταθέσει ως μάρτυρας ούτε κατηγορίας ούτε υπεράσπισης. Ωστόσο στα κατασχεθέντα της ομάδας Καραμπέρη υπάρχει ένα πράσινο ντοσιέ που, σύμφωνα με την Αστυνομία, περιέχει «χειρόγραφες καταστάσεις συναλλαγών» με τον αυτόχειρα.