Ο Σάμι Δούρι ενημερώθηκε από έναν φίλο του για τη δωρεάν λαϊκή με τα κηπευτικά των παραγωγών από τη Θήβα που είχε στηθεί στην Πλατεία Συντάγματος. Μόλις έφτασε, οριακά πρόλαβε και γέμισε μια σακούλα με κρεμμύδια. Παρόμοια τύχη είχε και η συνταξιούχος Κωνσταντίνα Σταθοπούλου, που μόλις άκουσε από την τηλεόραση για τη δωρεάν διανομή λαχανικών ξεκίνησε από το σπίτι της στο Ιλιον με προορισμό την κεντρική πλατεία της Αθήνας. Αλλωστε, όπως αναφέρει, οι τιμές πλέον είναι τόσο υψηλές, που συχνά καταφεύγει σε λύσεις όπως η χθεσινή. «Από τα 500 ευρώ που παίρνω προσπαθώ να πληρώσω ό,τι μπορώ. Δεν περισσεύει τίποτα για βασικές ανάγκες, γι' αυτό συχνά πηγαίνω και μαζεύω ό,τι περισσεύει από τους μανάβηδες. Συνήθως χόρτα ή φασολάκια», λέει χαρακτηριστικά.
Σε μια προσπάθεια να άρουν τη δυσφήμηση των προϊόντων τους λόγω της ρύπανσης του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο, οι παραγωγοί της Θήβας προχώρησαν χθες στη διανομή περίπου 25 τόνων λαχανικών στην Πλατεία Συντάγματος. Οι πάγκοι άρχισαν να στήνονται από τις 4.30 τα ξημερώματα και έως τις 11.30 τα λαχανικά είχαν εξαφανιστεί. Εκατοντάδες πολίτες, άλλοι περαστικοί κι άλλοι που πήγαν επί τούτου στο Σύνταγμα με καρότσια λαϊκής, στοιχισμένοι σε ουρές, περίμεναν μέχρι να φτάσει η σειρά τους και να πάρουν ό,τι προλάβουν. Πατάτες, καρότα και κρεμμύδια ήταν τα κηπευτικά που διανεμήθηκαν στο πλαίσιο της κινητοποίησης των αγροτών, ενώ τρεις τόνοι παραχωρήθηκαν στο Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και ενάμισης τόνος στο Χαμόγελο του Παιδιού.
«Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τα προϊόντα μας έχουν συκοφαντηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της ρύπανσης του Ασωπού αλλά με απώτερο σκοπό την απαξίωση της γης μας για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως είναι η δημιουργία ΧΥΤΑ και η οικοπεδοποίηση. Οι αγρότες έχουμε υποστεί τεράστιες ζημιές, δεν έχουμε πού να διαθέσουμε την παραγωγή μας. Ηρθαμε με στοιχεία και αναλύσεις και με σκοπό να δουν οι ίδιοι οι πολίτες την ποιότητα των προϊόντων μας», λέει η παραγωγός από τη Θήβα και μία εκ των διοργανωτών της πρωτοβουλίας, Ουρανία Κατσέλη. Ο συνάδελφός της παραγωγός, Αρης Ανυφαντής, συμπληρώνει: «Τα προϊόντα μας είναι αγνά και ποιοτικά».

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Και χθες, πάντως, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά είναι απολύτως ασφαλή και το υπουργείο προτίθεται να συνεργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον ΕΦΕΤ, προκειμένου να γίνουν, αν χρειαστεί, κι επιπλέον δειγματοληψίες ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα της δυσφήμησης. Πάντως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε χθες ότι η συμμόρφωση των βιομηχανιών στα όρια για τις εκπομπές των αποβλήτων τους είναι ελλιπής. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως σήμερα μόνο το 50% των βιομηχανιών έχει συμμορφωθεί (30 μονάδες)», είπε χαρακτηριστικά. Εκτός από τον ΕΦΕΤ, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει βεβαιώσει ότι τα αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας είναι πλέον απολύτως ασφαλή.
Κατά τη χθεσινή τους διαμαρτυρία, οι αγρότες μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες. Μεταξύ άλλων, παραθέτουν επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία βεβαιώνεται ότι τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας βάσει των αναλύσεων που έγιναν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι «τα ευρήματα των δειγμάτων για τα λοιπά βαρέα μέταλλα δεν μπορούν να αξιολογηθούν γιατί από τον Κανόνα 1881/2006 δεν έχουν οριστεί ανώτατα όρια». Αυτό, σύμφωνα με τον πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη - τον άνθρωπο που έδωσε μάχες για να ληφθούν μέτρα και να αντιμετωπιστεί η ρύπανση του Ασωπού με βαρέα βιομηχανικά απόβλητα και εξασθενές χρώμιο -, σημαίνει ότι θεωρούνται ασφαλή μόνο και μόνο γιατί δεν έχει οριστεί κανένα όριο για το εξασθενές χρώμιο. «Αυτό όμως είναι παράνομο γιατί η νομοθεσία, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, μας λέει πως όταν υπάρχει αβεβαιότητα πρέπει να προστατεύουμε τον πληθυσμό και να μη γίνεται πειραματόζωο. Είναι γεγονός πως οι πολίτες της περιοχής, με ευθύνη της Πολιτείας, ποτίζουν με ρυπασμένο νερό τα λαχανικά τους. Μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή τα προϊόντα ή μέχρι να έρθει καθαρό νερό για πότισμα, ο κάθε πολίτης δικαιούται να φοβάται. Δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι τα προϊόντα είναι καθαρά γιατί γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες», λέει ο πατέρας Ιωάννης και επισημαίνει ότι οι αγρότες έχουν μείνει απροστάτευτοι αφού κανείς δεν προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντά τους. «Ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούν οι αγρότες είναι να έρθει καθαρό αρδευτικό νερό, κάτι που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια αλλά ποτέ δεν έγινε. Εάν έρθει καθαρό νερό, κανείς δεν θα μπορεί να δυσφημεί τα προϊόντα των αγροτών. Τους το οφείλουν η Πολιτεία και η βιομηχανία», προσθέτει.

Ανώτατο όριο. Την ανάγκη να οριστεί ένα ανώτατο όριο, όχι μόνο για το εξασθενές χρώμιο αλλά και για το ολικό, επισημαίνει και ο χημικός, που κάνει αναλύσεις σε Ορχομενό, Αλίαρτο και Λιβαδειά, Χρήστος Παππάς. «Θα πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να ορίσουμε ένα ανώτατο όριο. Στη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Βοιωτίας δεν υπάρχουν υλικά που γεωλογικώς να αποδεικνύουν σαν φυσιολογικό το καταμετρημένο χρώμιο - δηλαδή να υπάρχει στα πετρώματα -, άρα φαίνεται ότι είναι καθαρά ρύπος, δηλαδή πρόβλημα που προκαλείται από τη βιομηχανία», λέει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από