Μπορεί τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία – όπου βελτιώθηκε σημαντικά η εμπιστοσύνη επενδυτών και επιχειρηματιών – να είναι θετικότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών και τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα να ανακάμπτουν μετά τα αρνητικά ρεκόρ του Νοεμβρίου, όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες και ιδίως η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ανοίγει τις φετινές εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σήμερα στο Νταβός, θα δυσκολευτούν να πείσουν ότι τα νερά της κρίσης έχουν ηρεμήσει και να κατευνάσουν τις αγορές. Την πρόγνωση, άλλωστε, ετοιμάζονται να διαψεύσουν ο Τζορτζ Σόρος και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, οι οποίοι θα βρίσκονται και αυτοί στο Νταβός, ενώ οι χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από την οικονομική συνάντηση, η οποία συγκεντρώνει εδώ και 42 χρόνια την αφρόκρεμα της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής σκηνής και αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα αξιόπιστο βαρόμετρο των οικονομικών εξελίξεων.

ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. Φέτος έχει σημειωθεί ρεκόρ δηλώσεων συμμετοχής με περισσότερους από 2.600 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αναλυτές, επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών, ακαδημαϊκούς και τραπεζίτες, οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να αναφερθεί ακριβώς στο ζήτημα αυτό, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, ενώ κυρίαρχο ερώτημα για τους 40 αρχηγούς κρατών που θα βρεθούν στο Νταβός τις επόμενες ημέρες θα είναι η επαναφορά των κρατών τους σε αναπτυξιακή τροχιά.

Κινέζοι, αμερικανοί αλλά και βρετανοί αξιωματούχοι αναμένεται ότι θα επαναλάβουν τις εκκλήσεις τους προς τους ευρωπαίους ηγέτες για αποφασιστικές παρεμβάσεις, οι οποίοι από την πλευρά τους θα υποστηρίξουν ότι τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί. Πάντως, στο επίκεντρο αναμένεται να περάσει – και με αφορμή την ελληνική κρίση χρέους και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το PSI που απασχολεί και αρκετούς τραπεζίτες οι οποίοι θα βρεθούν στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο – η Ουγγαρία, καθώς η κρίση έχει μεταδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε αυτό το πρώην κομμουνιστικό κράτος, το οποίο έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για παροχή βοήθειας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που κάνει την πρώτη εμφάνιση από τη νέα της θέση στο Φόρουμ, αλλά και του προέδρου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα μιλήσει την Παρασκευή. Αλλωστε, η φετινή συνάντηση έχει τίτλο «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Σχηματίζοντας νέα μοντέλα». Από την πλευρά τους επιχειρηματίες, ισχυροί ηγέτες πολυεθνικών κολοσσών θα έχουν συναντήσεις για το πώς θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσλάβουν νέους.

Στο Νταβός σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη των συζητήσεων αναμένεται να παίξουν και έξι επικεφαλής επιχειρήσεων – κολοσσών: ο Βίκραμ Πάντιτ, διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, ο Γιασουτσίκα Χασεγκάγουα, επικεφαλής της Tekada Pharmaceutical, ο Πολ Πόλμαν, επικεφαλής της Unilever, ο Πίτερ Βόσερ, διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell, ο Αλεχάντρο Ραμίρεζ, αφεντικό της μεξικανικής αλυσίδας κινηματογράφων Cinepolis, αλλά και η Σέριλ Σάντμπεργκ, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του facebook.