Κλειστόν λόγω... μικροπολιτικής
Αγαπητή κ. Φ. Αθηναίου.
Κατά την πρόσφατη απόδρασή μας από την Αθήνα προς τη Νότια Πελοπόννησο, με σκοπό την επίσκεψη κάποιων αρχαιολογικών χώρων ιδιαίτερης σημασίας, είχαμε γι' άλλη μία φορά την απογοητευτική εμπειρία να τους βρούμε κατάκλειστους.
Συγκεκριμένα, στις 24 Δεκεμβρίου βρήκαμε κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, μολονότι στην αναρτημένη πινακίδα στην εξώθυρα του μουσείου δεν περιλαμβανόταν η ημερομηνία ετούτη σ' εκείνες κατά τις οποίες το μουσείο παραμένει κλειστό. Την επομένη, 25 Δεκεμβρίου, βρήκαμε κλειστά τα κάστρα της Μεθώνης και της Πύλου, το Μουσείο της Χώρας Τριφυλίας και την αρχαία Μεσσήνη.
Οπως καταλαβαίνετε, τελικά δεν επισκεφθήκαμε κανέναν αρχαιολογικό χώρο, το δε σημειωματάριο όπου καταγράφω τα όσα βλέπουμε, γέμισε με αναφορές των όσων δεν είδαμε.
Θα μου αντιτείνετε ότι χρονιάρες μέρες που ήταν, είχαν οι αρχαιοφύλακες κάθε δικαίωμα να γιορτάσουν κι αυτοί όπως οι υπόλοιποι συμπατριώτες τους. Ομως, αν κάποιες μέρες θα έπρεπε να παραμένουν - τον χειμώνα τουλάχιστον - ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι της ελληνικής επικράτειας, αυτές είναι ακριβώς τα Σαββατοκύριακα και οι μέρες των μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών, οι μέρες δηλαδή αργιών για όλους τους εργαζομένους, εξαιρουμένων βέβαια των αρχαιοφυλάκων. Γιατί αυτές ακριβώς τις μέρες έχουν τη δυνατότητα οι αδειούχοι εργαζόμενοι να εκδράμουν για να γνωρίσουν τη χώρα τους και τα μνημεία της.
Ας μένουν, λοιπόν, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της επαρχίας κλειστά όλες τις υπόλοιπες μέρες. Και μη μου πείτε πως οι κάτοικοι της Νεμέας θα θελήσουν χειμωνιάτικα και μεσοβρόμαδα να επισκεφθούν το αρχαίο στάδιο ή οι κάτοικοι της Μεθώνης το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού τους.
Κλείνοντας το σημείωμά μου, παραμένω με την πικρία ότι δεν πρόκειται ποτέ εμείς οι εργαζόμενοι να επισκεφθούμε κανέναν αρχαιολογικό χώρο παρά μόνο κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.
Με εκτίμηση, Φοίβος Ι. Πιομπίνος, Αθήνα
Ετσι όπως τα έχουν κάνει κάποιοι «ισχυροί άνδρες» της πολιτικής μας, αγαπητέ Φοίβο, αλλά και επειδή το υπουργείο Οικονομικών είναι «σφικτό» ως προς τους συμβασιούχους, δεν προβλέπεται να τα έχουμε τα σημαντικά μνημεία ούτε σε καθημερινές. Σαν τον «παρθενώνα της Πελοποννήσου», τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που ακόμη δεν είναι επισκέψιμος και δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή του από τους σεισμούς (φταίει και η σαθρότητα του εδάφους), καθώς ο Αντουάν ως υπουργός εκ-Πολιτισμού για λόγους... εκλογικής περιφέρειας τον είχε «μεταφέρει» στη δικαιοδοσία άλλης Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να χάσει την ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια στην οποία ανήκε. τα συμπεράσματα δικά σας...