«Σε έναν πεινασμένο δεν δίνεις ψάρι, αλλά του μαθαίνεις να ψαρεύει», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Γερμανία σε μια προσπάθεια συντονισμού της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι η Γερμανία παρέχει τις γνώσεις της «σε τομείς στους οποίους στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει αρκετά», καλεί ωστόσο το Βερολίνο, με τον ισχυρό ρόλο που διατηρεί στην Ευρώπη, «να προσέξει να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της βοήθειας και της αυστηρότητας».

Ο κ. Μπουτάρης, ερωτώμενος για το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων, έπειτα από τις «αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», είπε πως «ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και παράσιτα, ούτε οι Γερμανοί βάρβαροι», κάνοντας λόγογια «επινοήσεις του λαϊκιστικού Τύπου» στις δύο χώρες.

«Όταν οι Έλληνες δουλεύουν σε ένα καλά οργανωμένο πλαίσιο, όπως π.χ. στην Γερμανία, μπορούν να πετύχουν πολλά. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχουμε αυτό το περιβάλλον στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη θητεία του, ο κ. Μπουτάρης ανέλυσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να μπουν σε τάξη τα οικονομικά του δήμου.

Έκανε λόγο για μείωση των χρεών κατά 50% και των δημοτικών τελών κατά 7,5% και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι έως τις επόμενες εκλογές να προσφέρονται ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες με μικρότερο αντίτιμο, καθώς και να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα στο 30% του επιπέδου των τελευταίων δημοτικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης μίλησε για 25% ανεργία, για μεταφορά πολλών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες, ενώ ανέδειξε την ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού της πόλης του οποίου, όπως είπε, «η

διαχείριση πρέπει να φύγει από το κράτος και να περάσει σε μια επαγγελματική εταιρεία, πράγμα που στην Ελλάδα είναι δύσκολη διαδικασία».

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αναφέρεται σε ιδιωτικοποίηση υπό την συνήθη έννοια, αλλά κυρίως σε καλύτερο «μάνατζμεντ» από αυτό που μπορεί να προσφέρει το κράτος.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ακόμη ως στόχο την αναδιαμόρφωση των Πανεπιστημίων της πόλης ως κέντρων έρευνας, καινοτομίας και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

«Ένα σημαντικό πολιτικό εγχείρημα είναι η μεταρρύθμιση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία μέχρι τώρα χρηματοδοτούνταν – λες και ήταν αυτονόητο – από το κράτος και δεν λογοδοτούσαν για την χρήση των κονδυλίων.

»Οι άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν με την εντύπωση ότι η μόρφωση δεν κοστίζει τίποτα. Φυσικά όμως κοστίζει χρήματα και η χρηματοδότηση πρέπει να οργανωθεί, μεταξύ άλλων, από τον οικονομικό κόσμο», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε δυσάρεστες τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης.

«Τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ. συνέχισαν στην αρχή να σκηνοθετούν την κομματική πολιτική διαμάχη τους»,

εξήγησε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στο μεταξύ προωθούνται νομοσχέδια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μπροστά τη χώρα και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να τελειώνουν τα παιχνίδια».