Ευθεία αμφισβήτηση της απόφασης του οικονομικού εισαγγελέα να στείλει τη δικογραφία για τα στατιστικά στοιχεία στη Βουλή συνιστά το υπόμνημα που κατέθεσε χθες ο ελεγχόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε διαμαρτυρόμενος γιατί έκλεισε ο φάκελος χωρίς να εξεταστεί ο ίδιος, αν και είχε κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Επισημαίνει μάλιστα ότι τα επίμαχα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2009 είχαν ελεγχθεί από τη Eurostat , η οποία τα έχει αποδεχθεί χωρίς επιφυλάξεις και έχει αποφανθεί ρητά ότι ο υπολογισμός έχει γίνει σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του ενωσιακού δικαίου. Για να βοηθήσει μάλιστα το έργο του εισαγγελέα από τις 17 Οκτωβρίου 2011 (σ.σ.: προτού καν τον καλέσει για παροχή εξηγήσεων) του κατέθεσε 74 φακέλους , καθένας εκ των οποίων αριθμεί 500 σελίδες, με όλο το υλικό βάσει του οποίου υπολογίστηκε το έλλειμμα του 2009. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Γεωργίου ζητεί να του χορηγηθούν αντίγραφα μαρτυρικών καταθέσεων που ελήφθησαν μετά την κλήση του από τον εισαγγελέα, αλλά κυρίως διεκδικεί το δικαίωμα να εξεταστεί ο ίδιος και οι μάρτυρες που προτίθεται να προτείνει.

Τα CDS. Σε δικονομικό αδιέξοδο φαίνεται να έχει οδηγηθεί εδώ και καιρό η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση με τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) που ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Για την τροχιά αρχειοθέτησης της δικογραφίας φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να είχε ενημερώσει τους ιεραρχικά ανωτέρους του ο ίδιος ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Αυτό προκύπτει από τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τον Αρειο Πάγο μετά τις καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη περί οχλήσεων που δέχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε εκκρεμείς υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά τα CDS.

Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου αναμένεται – ίσως και εντός της ημέρας – να στείλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση ή μη των δύο οικονομικών εισαγγελέων, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει και οι ίδιοι με την επιστολή τους πριν από την αρχειοθέτηση των καταγγελιών τους.