Καλώς ήρθατε, λοιπόν, στη Χρονιά του Δράκου. Κάπου 1,3 δισ. Κινέζοι αλλά και πολλοί ακόμα πολίτες ασιατικών χωρών που ακολουθούν το κινεζικό ημερολόγιο, την υποδέχθηκαν τα μεσάνυχτα με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια. Ειδικοί επί του κινεζικού ωροσκοπίου και του φενγκ σούι, αστρολόγοι και γεωμάντες, βάλθηκαν να κάνουν τις πρέπουσες προβλέψεις.

Για να συνοψίσουμε, η Χρονιά του Δράκου θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη – τη Χρονιά του Λαγού. Ο δράκος, το μοναδικό μυθολογικό πλάσμα του κινεζικού ζωδιακού κύκλου, ενσαρκώνει τη δύναμη, την ευφυΐα και τον πλούτο. Θεωρείται πρόγονος της κινεζικής φυλής και συνδεόταν ανέκαθεν με τον αυτοκράτορα. Οι Κινέζοι θεωρούν πως τα παιδιά που θα γεννηθούν αυτή τη χρονιά θα είναι προικισμένα με θαυμαστές ποσότητες τύχης και δύναμης. Αναμένεται λοιπόν έκρηξη γεννήσεων, όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη Χρονιά του Δράκου, το 2000. Αύξηση των γεννήσεων κατά περίπου 5% προβλέπουν οι αρχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αύξηση έως και κατά 30% προβλέπουν οι Αρχές στην Ταϊβάν, που είχε πέρυσι το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας παγκοσμίως – μόλις 0,9 παιδί ανά γυναίκα.

Στο κινεζικό ημερολόγιο, εντούτοις, κάθε ζώδιο συνδέεται με ένα στοιχείο και ένα χρώμα. Το 2012, λοιπόν, δεν είναι απλώς η Χρονιά του Δράκου αλλά η Χρονιά του Δράκου του Μαύρου Νερού. «Το γιανγκ στο στοιχείο του νερού», αναλαμβάνει να εξηγήσει στη γαλλική «Λε Φιγκαρό» ο μετρ του φενγκ σούι Ρεμόν Λο, «συμβολίζει τον ωκεανό. Είναι ένα στοιχείο ισχύος, δυνάμεων και ισχυρής ενέργειας. Αυτό μπορεί να είναι οι καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, όπως ένα τσουνάμι. Μπορεί επίσης να σπρώξει σε κοινωνικές, πολιτικές ή οικονομικές αλλαγές». Για την Ευρώπη, οι προβλέψεις δεν είναι σπουδαίες – περισσότερη οικονομική κρίση και αστάθεια. Για τις ΗΠΑ πάλι, «θα είναι μια καλή χρονιά, όποιος και αν εκλεγεί». Διότι οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από τον αετό, ο αετός είναι στενά συνδεδεμένος με τον κόκορα και ο κόκορας θεωρείται «φίλος» του δράκου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΗΓΕΤΕΣ. Οι αστρολόγοι δεν παρέλειψαν να κάνουν και μερικές προβλέψεις για μεμονωμένους ηγέτες: ο Μπαράκ Ομπάμα, που ανήκει στον κινεζικό κύκλο στο ζώδιο του Βοδιού, καλείται να λέει όσο λιγότερα γίνεται αν θέλει να αποφύγει τις διαμάχες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει γεννηθεί το 1952 – Χρονιά του Δράκου και αυτή – πρέπει να προσέχει διότι κινδυνεύει να χάσει «τεράστια χρηματικά ποσά». Η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει «μια χρονιά – σοκ». Οσο για τον αντιπρόεδρο της Κίνας, τον Σι Ζινπίνγκ, τα άστρα προβλέπουν γι’ αυτόν «μια νέα θέση εργασίας» – βασικά, όλοι περιμένουν πως έπειτα από το 18ο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Νοέμβριο θα αναλάβει την προεδρία της χώρας.