Βαριές ποινές περιμένουν τους γιατρούς που αλόγιστα συνταγογραφούν φάρμακα, μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για περαιτέρω ψαλίδι στη φαρμακευτική δαπάνη.

Καθώς ωστόσο τα περιθώρια για περιστολή των δαπανών στενεύουν δεδομένου ότι έχει ήδη μειωθεί δραστικά η τιμή των σκευασμάτων, το υπουργείο Υγείας αναζητά νέους τρόπους για την επίτευξη του στόχου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε εκ νέου με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, όπου και έγινε σαφές ότι είναι αναγκαίο να εξοικονομηθούν επιπλέον 900 εκατ. ευρώ.

«Μιλάμε για το τέλος του Μνημονίου και την αρχή νέας συμφωνίας, οι προτεραιότητες της οποίας αφορούν κατά 80% τη φαρμακευτική δαπάνη και κατά 20% τη θεσμική λειτουργία των δομών της Υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι οι δαπάνες για φάρμακα δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2012.

Ετσι, οι γιατροί που γράφουν κατά συρροήν φάρμακα στους ασθενείς θα αποβάλλονται από το νέο Ταμείο για έναν χρόνο, ενώ υποχρεωτική θα είναι και η συνταγογράφηση γενόσημων (δηλαδή αντιγράφων) φαρμάκων – όταν αυτή ενδείκνυται.